Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina

În data de 21 iunie a.c., în a doua zi de Rusalii, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la „Sfânta Treime” de la Măgina. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Luni, 21 iunie 2021, când Biserica noastră dreptslăvitoare prăznuiește Sfânta Treime, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, protopopiatul Aiud. Cu prilejul hramului, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus:

„În primul rând, este bine ca noi, creștinii, să citim Acatistul Sfintei Treimi mai multe vineri la rând și să-l însoțim cu postul și cu ajunul. La sfârșitul acestui canon, vom vedea rezultate minunate: tămăduirea sufletească și trupească, alinarea necazurilor și împlinirea tuturor dorințelor. În al doilea rând, este bine să facem rugăciuni către Persoanele Preasfintei Treimi. Către Dumnezeu Tatăl să zicem rugăciunea «Tatăl nostru»; către Dumnezeu Fiul, rugăciunea inimii: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul/păcătoasa»; iar către Dumnezeu Duhul Sfânt, rugăciunea «Împărate ceresc». În al treilea rând, este bine să frecventăm locașul de închinare, biserica, pe care Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, o numește «Cer pământesc», unde coboară și se preumblă Dumnezeu Cel în Treime închinat. Dacă citim Acatistul Sfintei Treimi, dacă ne rugăm Persoanelor Sfintei Treimi și dacă intrăm în locașul Sfintei Treimi, în biserică, noi vom primi din cer har și binecuvântare, iar viața noastră va deveni o închinare duhovnicească, după expresia Sfântului Apostol Pavel. În felul acesta, noi vom putea rosti sau cânta cu vrednicie: «Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ţie!»”.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Cristian Crăciun a fost hirotonit preot pe seama parohiei Țopa, protopopiatul Sighișoara. De asemenea, La finalul Sfintei Liturghii, preacuviosul părinte Serafim Crucianu, starețul acestui așezământ monahal, a fost hirotesit întru protosinghel, în semn de prețuire pentru slujire pastoral-misionară pe care o îndeplinește cu râvnă apostolică în via Domnului.

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, una dintre cele mai vechi așezări monahale de pe plaiurile Transilvaniei, datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Această vatră călugărească a fost consemnată în decretele imperiale din anii 1784 și 1785, fiind înscrisă între cele 11 școli românești din Ardeal. De asemenea, așezământul este cunoscut și datorită luptelor desfășurate aici în perioada Revoluției din anii 1848-1849, la Măgina fiind organizată o tabără militară cu scopul apărării țărănimii din munți. În a doua jumătate a secolului XX, biserica Mănăstirii Măgina a fost restaurată din temelii, urmând să fie resfințită în anul 1992.

Share