În ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Înaltpreasfinția Sa a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, după care a săvârșit slujba de binecuvântare a noului studio al specializării „Cinematografie, Fotografie, Media (Comunicare audiovizuală, scenaristică publicitate media, filmologie)”, amenajat în incinta Facultății.
Joi, 30 ianuarie a.c., când Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Cu prilejul hramului, Arhipăstorul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta instituției, în prezența prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a părinților profesori și a tinerilor teologi. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Mihai Teodorescu a fost hirotonit diacon. Prelegerea festivă din cadrul Sfintei Liturghii a fost susținută de către părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Facultății, condus de părintele prof. univ. dr. Domin Adam.
În cuvântul rostit cu ocazia hramului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Arhipăstorul nostru a spus: „Este sărbătoarea plină de har şi de lumină a Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitori ai Facultăţii noastre de Teologie şi modele pentru studenţii noştri. Cea mai adecvată cinstire pe care le-o putem aduce este să urmăm exemplul lor de iubire pentru adevărul revelat şi de iubire pentru viaţa morală autentică, impregnată de aroma Evangheliei. În societatea noastră, dominată de secularism şi consumism, s-a diminuat misterul realităţilor viitoare, mulţi ataşându-se de cotidianul banal. De la Sfinţii Trei Ierarhi învăţăm să-L avem ca Stăpân suprem pe Iisus Hristos şi să socotim viaţa creştină drept un pelerinaj spre eshaton, spre casa Tatălui din cer”.
La finalul slujbei, părintele decan a prezentat cele două volume ale ediției a XXIII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în perioada 13-15 mai 2024, sub genericul „Teologie și medicină. Dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”. De asemenea, după Sfânta Liturghie, părintele protos. Ghelasie Păcurar, paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Apostol Andrei” din Würzburg (Germania), a primit din partea Ierarhului Alba Iuliei distincția „Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni”, pentru vrednicia dovedită pilduitor în mărturisirea activă a dreptei credințe și în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice. Părintele protos. Ghelasie Păcurar a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia în urmă cu două decenii.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de binecuvântare a noului studio al specializării „Cinematografie, Fotografie, Media (Comunicare audiovizuală, scenaristică publicitate media, filmologie)”, amenajat în incinta Facultății, ca urmare a finalizării lucrărilor de înfrumusețare executate recent. De asemenea, sărbătoarea hramului Facultății de Teologie Ortodoxă a fost înnobilată prin vernisajul expoziției „Mozaikon: Școala de la Alba”, organizat la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, începând cu ora 16.00. Evenimentul, ajuns la ediția a VIII-a, cuprinde prezentarea lucrărilor realizate în piatră naturală de către studenții de la specializările „Artă Sacră” și „Arta Mozaicului Bizantin”. Coordonatorii acestui eveniment cultural-academic de seamă sunt lect. univ. dr. Călin Băluț și lect. univ. dr. Teodora Roșca.
*
Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de stat publică de învăţământ superior şi cercetare în domeniul teologiei. Instituția şi-a început activitatea academică în anul 1991, cu secția „Teologie-Asistenţă Socială”. Ulterior, au luat ființă alte noi specializări: „Teologie Pastorală”, în anul 1995, „Muzică Religioasă”, în anul 2014, „Artă Sacră”, în anul 2018, și „Cinematografie, Fotografie, Media”, în anul 2023.
Misiunea şi idealul educaţional al Facultăţii se sprijină pe credinţă, valoare ştiinţifică și tradiție, contribuind, prin acţiuni şi modalităţi specifice, la promovarea şi integrarea activă a tinerilor teologi în circuitul european şi universal de valori. Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” este situat la ultimul nivel al clădirii Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Slujba de binecuvântare a picturii care împodobește interiorul locașului de rugăciune a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la data de 30 noiembrie 2008.