Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Aiud

Duminică, 7 aprilie 2024, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu prilejul hramului. Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a acestui așezământ monahal.

În Duminica a treia din Postul Mare, numită „a Sfintei Cruci”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a Mănăstirii. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Gavriil Vărvăruc, exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Eparhia Alba Iuliei.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „În Duminica Sfintei Cruci, ne amintim cu veneraţie de cei care, în timpul regimului comunist, au cunoscut la Aiud durerea Crucii. Atunci, cei mai buni fii ai Ţării, de la elita intelectuală până la ţăranii care îşi munceau pământul, şi-au mărturisit credinţa străbună cu demnitate, curaj şi viaţă sfântă. Românii din detenţie au îndurat eroic umilinţe şi privaţiuni, izolare şi tortură, transformând iadul carceral comunist în spaţiu al unui urcuş duhovnicesc. Prin jertfa şi devotamentul lor faţă de Biserică şi Neam, ei au devenit candele vii ale adevărului a căror lumină luminează tuturor”.

Evenimentul din această zi a marcat încheierea celei de-a X-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie. Manifestarea, derulată sub genericul „Memorie și rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”, a debutat vineri, 5 aprilie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri. Bazele Simpozionului au fost puse tocmai la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, în urmă cu mai bine de un deceniu, cu ocazia organizării unui eveniment comemorativ dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste.

Ridicat în semn de aleasă cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, așezământul monahal din municipiu reprezintă un loc al întâlnirii cu toți cei care, în timpul regimului comunist, s-au dovedit biruitori fervenți asupra chinurilor și asupririlor venite din partea prigonitorilor. Înființat în anul 2001 de către Arhimandritul Iustin Pârvu, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire în urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu.

Share