Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la hramul noii biserici a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia

De prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Mina, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Cu ocazia hramului noii biserici, Ierarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Sâmbătă, 11 noiembrie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Mina, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Începând cu ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar la final a rostit cuvântul de învățătură, cu ocazia hramului noii biserici a acestui așezământ monahal. Alături de numeroșii credincioși, la slujbă au participat domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, și domnul Marius Hațegan, Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Obștea viețuitoarelor Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia se află sub oblăduirea maicii starețe Iuliana Rusu.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Noi, creștinii, trebuie să prețuim viața aceasta pământească și trecătoare ca pe un timp de har, de pregătire pentru eternitate. Prin urmare, nu se cade să umblăm după voia noastră, ci după pilda sfinților, a martirilor care bine s-au nevoit și s-au încununat. Spre deosebire de atleții olimpici, care aleargă după o cunună stricăcioasă, atleții lui Hristos caută cununa nestricăcioasă a măririi cerești. Fiecare pas de mântuire sufletească trebuie cucerit prin luptă, căci numai așa vom avea parte de biruință sfântă și de răsplată veșnică”.

Noua biserică ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Mina a fost ridicată între anii 2015-2021, ctitor fiind Mihai Oancea. Construită în stilul arhitectural al bisericilor românești, cu accente de inspirație brâncovenească și neo-românească, noul locaș de închinare domină, prin așezarea sa centrală, întregul ansamblu monahal. Împodobită cu haina picturii, realizată în frescă de către pictorii Alexandru Crișan și Eduard Kara, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare cultului divin.

În acest locaș se află spre închinare icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, racla cu o bucată din cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare și racla cu moaștele celor doisprezece Sfinți Apostoli. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost târnosită pe data de 18 iulie 2021, slujba fiind oficiată de către un sobor de ierarhi, în prezența a numeroși clerici și credincioși de pe cuprinsul județelor Alba și Mureș, precum și din alte zone ale țării.

Share