Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului în parohia Horea

Pe data de 19 martie a.c., în cea de-a doua sâmbătă din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului în parohia Horea, protopopiatul Câmpeni.

Sâmbătă, 19 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost poposit în parohia Horea, protopopiatul Câmpeni, comunitate păstorită de către părintele Sorin Trif. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. La final, Arhipăstorul nostru, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori, a săvârșit slujba Parastasului pentru binecredinciosul Corneliu Olar, cu prilejul împlinirii a 40 de zile de la trecerea în veșnicie a fostului parlamentar și edil al comunei Horea.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus:

„Să fim în permanență conștienți că fiecare dintre noi are aici, pe pământ, statutul de «homo viator» sau omul călător. Însă tot ceea ce facem în această lume afectează cetățenia noastră din cealaltă lume. Sfântul Paisie Aghioritul ne spune clar: «Cel ce crede în Dumnezeu și în viața veșnică, acela înțelege că viața de pe pământ este deșartă și își pregătește pașaportul pentru cealaltă viață». Această pregătire pentru veșnicie se realizează în ambianța sacramentală a bisericii. Biserica este corabia mântuirii, al cărei timonier expert și de neînvins este Hristos Cel răstignit și înviat. Biserica este laboratorul învierii în care firea noastră fragilă, în unire cu harul dumnezeiesc, devine un diamant de mare preț în care strălucește dumnezeirea. Cine este cu Hristos în biserica de pe pământ va fi de-a pururi cu Hristos în biserica din ceruri. Dar, pentru aceasta, trebuie să fim vigilenți și cu candela aprinsă, ca fecioarele înțelepte din Evanghelie, și să urmăm îndemnul Profetului Amos care zice: «Pregătește-te să te întâlnești cu Domnul Dumnezeul tău»”.

Share