Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a participat la evenimentele prilejuite de aniversarea Părintelui Patriarh Daniel la împlinirea vârstei de 70 de ani

Joi, 22 iulie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la evenimentele prilejuite de aniversarea Părintelui Patriarh Daniel la împlinirea vârstei de 70 de ani. În dimineața zilei, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, a fost oficiată slujba de Te-Deum, momentele festive urmând să continue în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.

Momentul aniversar a fost moderat de Secretarul Sfântului Sinod, Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. În prima parte, au fost prezentate mesajele de felicitare transmise de autoritățile centrale: Președintele României, Președintele Senatului și Președintele Camerei Deputaților. Klaus Iohannis a transmis, prin consilierul prezidențial Sergiu Nistor, faptul că „aniversarea de astăzi este un prilej de celebrare a vitalității spiritualității ortodoxe”. De asemenea, Președintele României a apreciat mesajele și eforturile Bisericii în perioada „de cumpănă” a pandemiei.

În seara zilei de joi, Președintele Klaus Iohannis i-a conferit Părintelui Patriarh Daniel Daniel cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale şi filantropice a Bisericii Ortodoxe Române, în ţară și în diaspora, pentru sporirea binelui comun prin cultivarea dialogului interconfesional şi interreligios. La primirea distincţiei, Părintele Patriarh Daniel i-a mulţumit Preşedintelui României pentru aprecierile la adresa Bisericii.

În continuare, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a prezentat volumul „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani”. Lucrarea, apărută la Editura Basilica, cuprinde Actul aniversar citit după slujba de Te-Deum și o impresionantă colecție de mesaje adresate Patriarhului României la împlinirea vârstei de 70 de ani. La final, Patriarhul Daniel a subliniat că toate aprecierile și încurajările îl responsabilizează: „Când lumea îţi atribuie o mulţime de calităţi, trebuie să te întrebi în ce măsură ele sunt reale şi perceptibile, în ce măsură devin virtuţi. O lucrare, ca acţiune, devine o calitate atunci când se permanentizează”.

 

Sursa și foto credit: basilica.ro

Share