Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a participat la festivitățile de deschidere a anului universitar 2021-2022

Luni, 4 octombrie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat la ceremoniile de deschidere a noului an universitar, organizate în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Începând cu ora 12.00, în Piața Cetății, Întâistătătorul Eparhiei noastre a luat parte la Festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022, în prezenţa oficialităţilor centrale, judeţene şi locale, precum și a cadrelor didactice universitare şi a studenţilor. După cuvântul de deschidere al rectorului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, Chiriarhul nostru a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc. De asemenea, printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Prefectul Județului Alba, Nicolae Albu, și Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

În continuare, de la ora 13.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, înconjurat de părinții profesori și studenții teologi, a oficiat slujba de Te-Deum în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Anterior, de la ora 9.30, în prezența studenților teologi, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către un sobor de clerici format din părinți profesori, în frunte cu pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de Te-Deum, Arhipăstorul nostru i-a îndemnat pe studenții teologi să înainteze în lucrarea faptelor bune și a virtuților morale, rămânând astfel fideli învățăturii Mântuitorului și legii Bisericii strămoșești. La final, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății, i-a mulțumit Ierarhului nostru pentru purtarea de grijă pe care o manifestă față de profesorii și studenții din cadrul institutului de învățământ teologic universitar albaiulian, după care a prezentat diferite aspecte administrative.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de stat publică de învăţământ superior şi cercetare în domeniul teologiei. Instituția şi-a început activitatea academică în anul 1991, cu secția „Teologie-Asistenţă Socială”, ulterior luând ființă alte noi specializări, dintre care amintim: „Teologie Pastorală”, în anul 1995, „Muzică Religioasă”, în anul 2014, și „Artă Sacră”, în anul 2018.

Misiunea şi idealul educaţional al Facultăţii se sprijină pe credinţă, tradiţie şi valoare ştiinţifică, contribuind, prin acţiuni şi modalităţi specifice, la păstrarea şi afirmarea identităţii confesionale, culturale şi naţionale a românilor, precum și la promovarea şi integrarea activă a tinerilor teologi în circuitul european şi universal de valori. Începând cu anul 2016, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi.

Share