Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a participat la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a Pompierilor

În data de 13 septembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a Pompierilor, organizate în Piața Cetății din Alba Iulia. Cu acest prilej, Chiriarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum și a rostit un cuvânt de învățătură.

Vineri, 13 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Pompierilor din România, desfășurate în Piața Cetății din Alba Iulia. Cu acest prilej, începând cu ora 11.00, Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, după care a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Evenimentul, organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, a reunit numeroși membri ai subunităților de pompieri din județul Alba, reprezentanți ai Armatei Române, precum și oficialități județene și locale. Ceremonialul din această zi a cuprins alocuțiunile autorităților, depunerea jurământului militar de către zece cadre militare și avansarea în grad a șase pompieri militari.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Am venit astăzi cu multă bucurie în mijlocul pompierilor, a căror misiune reprezintă o pildă de disciplină, de jertfă şi de solidaritate cu semenii lor aflaţi în primejdii şi în dificultăţi. Intervenţia acestora este un act de salvare care îi aseamănă cu Domnul nostru Iisus Hristos, coborât în focul vieţii omeneşti pentru a scăpa lumea de distrugere veşnică. Fiind anul bicentenarului naşterii lui Avram Iancu, ne gândim la virtuţile ce l-au împodobit: vitejia, perseverenţa, spiritul de sacrificiu şi patriotismul. Fie ca exemplul strălucit al eroului legendar să ne inspire, încât fiecare dintre noi să poată spune ca el: «Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită»”.

Ziua Națională a Pompierilor din România este marcată anual pe data de 13 septembrie, în amintirea Bătăliei din Dealul Spirii (București) care s-a dat în timpul Revoluției Române din 1848. Oficializată în anul 1953, această sărbătoare amintește de patriotismul și devotamentul de care a dat dovadă subunitatea de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, în contextul intervenției antiotomane din timpul Revoluției pașoptiste. În amintirea luptei eroice a pompierilor din 13 septembrie 1848, această zi a fost instituită ca „Ziua Pompierilor din România”, prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997.

Share