În după-amiaza zilei de vineri, 9 septembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la vernisajul expoziției „Catedrala Încoronării. Istorie și Har”, desfășurat în galeria (culoarul) de pe latura de est a ansamblului locașului de cult.
Vineri, 9 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, prilej cu care a participat la vernisajul expoziției intitulate „Catedrala Încoronării. Istorie și Har”. Evenimentul a avut loc de la ora 17.00 și s-a desfășurat în galeria de pe latura de est a ansamblului Reședinței arhiepiscopale. Vernisajul a avut loc în contextul serbărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la sfințirea Catedralei Încoronării (8 octombrie 1922) și a fost organizat în cadrul evenimentelor Congresului Național al Istoricilor Români - 2022, derulat în perioada 8-10 septembrie, la Alba Iulia. Expoziția „Catedrala Încoronării. Istorie și Har” a fost organizată de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, în colaborare cu Arhiepiscopia Alba Iuliei.
În debutul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a rostit un deosebit cuvânt de învățătură în care a reliefat cu minuțiozitate portretele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, ctitorii Catedralei. Apoi a luat cuvântul domnul Gabriel Pleșa, primarul Alba Iuliei, care a subliniat semnificația deosebită a expoziției în contextul împlinirii a 100 de ani de la sfințirea Catedralei Încoronării și a evocat câteva amintiri personale din copilărie și tinerețe legate de acest sfânt locaș de închinare. În partea finală, unul dintre curatorii expoziției, Ionela Simona Mircea, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a prezentat date prețioase despre Catedrala Încoronării și despre modul în care a reușit să prezinte publicului aceste imagini deosebit în cadrul unei binevenite expoziții. Cel de-al treilea partener al expoziției a fost Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reprezentat la vernisaj de domnul director adjunct, Sorin Schiau – curator al expoziției.
Despre expoziția organizată, Ionela Simona Mircea a spus: „Acum am ales pentru prezentare imagini cu etapele construirii Complexului Catedralei Încoronării, care a fost sfințită în ziua de 8 octombrie 1922, și imagini cu evenimentele derulate pe parcursul zilei de 15 octombrie 1922 când, la Alba Iulia, au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria ca suverani ai României Mari. În imagini apar, evident, și monarhii României Mari, precum și personalitățile prezente la încoronare (familia regală, reprezentanți ai guvernului, invitați de seamă din străinătate etc). Imaginile provin din colecțiile de fotografii ale muzeului albaiulian, Muzeului Național de Istorie a României (București) și Muzeului Național Cotroceni (București). Panourile cu imagini, prezentate acum, au fost expuse pe culoarele Colegiului National «Horea, Cloșca și Crișan» încă din anul 2017, provenind din expoziția mare, organizată atunci, scopul meu și al partenerului meu de proiect (Sorin Schiau, directorul adjunct al Colegiului) fiind de a le așeza pe culoarele unității de învățământ, sub privirea elevilor care puteau cunoaște o fărâmă din istoria orașului Alba Iulia”.
În cuvântul rostit cu acest prilej, referindu-se la portretele ctitorilor Catedralei, Arhipăstorul nostru a spus: „Suveranii României nu s-au lăsat doborâţi de răutatea oamenilor şi de crudele încercări, ci sfidau cu demnitate regală adversităţile de orice fel, avansând cutezători spre ţinta fixată. Aceasta se explică prin faptul că ei aveau convingeri religioase şi o credinţă nezdruncinată în Atotputernicul Dumnezeu, Care nu îngăduie la nesfârşit nedreptatea şi asuprirea poporului său credincios. Când obstacolele păreau insurmontabile, ei implorau ajutorul ceresc şi se încredinţau providenţei divine, cu speranţa în biruinţa binelui. Atât Regele Ferdinand, cât şi Regina Maria citesc Sfânta Scriptură şi se roagă constant lui Dumnezeu, Care le inspiră gândul şi le călăuzeşte viaţa pe calea presărată cu mulţi spini, printre care însă mereu înfloreau trandafirii biruinţelor”.
Moderatorii vernisajului expoziției au fost Dr. Ana Dumitran, șefa secției Muzeikon din cadrul Muzeului Unirii și pr. Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Congresul Național al Istoricilor Români (CNIR) 2022 s-a aflat la a treia ediție și a fost organizat în acest an de către Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România. Evenimentul a reunit peste 640 de specialiști în domeniul Istoriei, atât din țară, cât și din afara granițelor. Manifestarea științifică din acest an a cuprins 84 de secțiuni, 24 de mese rotunde, patru expoziții, precum și un târg de carte și peste 50 de lansări de volume de specialitate. Președinții comitetului științific al CNIR 2022 au fost acad. prof. univ. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.