În data de 3 decembrie 2021, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Centrul social „Sfântul Ierarh Meletie” din Alba Iulia, prilej cu care a participat la ceremonia de inaugurare a unei Săli de kinetoterapie din cadrul Așezământului.
Vineri, 3 decembrie a.c., cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Centrul social „Sfântul Ierarh Meletie” din Alba Iulia. Începând cu ora 11.00, Chiriarhul nostru a participat la ceremonia de inaugurare a unei Săli de kinetoterapie din cadrul Așezământului, care a fost dotată cu aparate moderne de terapie și recuperare. Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a adresat beneficiarilor cuvinte folositoare de suflet, fiind mai apoi colindat de către persoanele cu dizabilități în paraclisul Centrului social.
În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a oferit daruri beneficiarilor, după care a săvârșit o rugăciune de binecuvântare în incinta Sălii de kinetoterapie. La evenimentul de astăzi au fost prezente persoanele beneficiare ale Centrului social, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. Cu acest prilej, au luat cuvântul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Pleșa, Primarul Municipiului Alba Iulia, și Ancuța Pârvan, șef serviciu al Inspecției Sociale Alba.
De asemenea, tot în această zi a fost prezentat proiectul „Pas cu Pas – Recuperare pentru integrare”, derulat începând cu data de 12 octombrie 2021 de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Scopul acestui proiect este de a spori șansele de inserție socială pentru 70 de persoane cu dizabilități din județul Alba, prin oferirea de servicii de recuperare/reabilitare funcțională și de integrare/reintegrare socială. Activitățile cuprinse în cadrul acestuia sunt foarte variate și se adresează exclusiv persoanelor adulte cu dizabilități, pe parcursul a două luni de zile.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Dacă Bunul Dumnezeu ne-a arătat dragostea Sa imensă prin lucrarea de mântuire, noi trebuie să imităm iubirea divină în relaţiile cu semenii noştri. În «Epistola către Diognet» citim: «Pentru că ai fost iubit, să devii un imitator al bunătăţii Sale». Astăzi am inaugurat noul spaţiu al Centrului social «Sfântul Meletie», dotat cu aparatură modernă de diagnostic şi terapie, în care persoane adulte cu dizabilităţi beneficiază de îngrijire şi recuperare. Iubind şi slujind o astfel de categorie umană, noi ne desăvârşim, drept pentru care Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: «Îmbrăcaţi-vă întru iubire, care este legătura desăvârşirii» (Col. 3, 14)”.
Centrul social „Sfântul Ierarh Meletie” din Alba Iulia funcționează în cadrul a două module. Primul a fost înființat în anul 2008, având o capacitate de 40 de locuri. Acesta își desfășoară activitatea în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, fiind administrat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Cel de-al doilea modul, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost deschis în anul 2019, funcționând în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba. Beneficiarii Centrului sunt persoane cu dizabilități ocrotite în Locuințele Protejate pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Alba, aflate în administrarea Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și DGASPC Alba.
Centrul social „Sfântul Ierarh Meletie” răspunde nevoii persoanelor cu dizabilități de a se integra social și profesional, de a se cunoaște unii pe alții și de a se face cunoscuți celorlalți. În cadrul Așezământului sunt oferite servicii de asistență socială, consiliere religioasă, psihologică, socială, terapie ocupațională, servicii de recuperare, kinetoterapie, energoterapie, orientare profesională, facilitându-se totodată obținerea unui loc de muncă. Astfel, prin activitățile desfășurate, beneficiarii sunt încurajați să-și dezvolte un stil de viață independent și să mențină o relație echilibrată cu familia și cu cei din jur. În prezent, în cadrul centrului activează un terapeut ocupațional, trei psihologi, trei asistenți sociali și doi kinetoterapeuți.
Evidențiind semnificația Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a subliniat următoarele: „Sărbătorirea persoanelor cu dizabilități ne oferă prilejul de a-i aprecia mai mult pe cei care poartă permanent greutatea unor suferințe fizice sau psihice. În ciuda acestor dificultăți, persoanele cu dizabilități sunt înzestrate de Dumnezeu cu multe calități sufletești: manifestă o mare putere de compasiune, au o delicatețe sufletească profundă, au multă răbdare și, oarecum, în mod paradoxal, au în suflet multă speranță. Astfel, aceștia ne sunt tuturor un exemplu de perseverență și de credință. Ne bucurăm să avem posibilitatea de a-i ajuta prin noi metode terapeutice mai complexe, oferite prin proiectul «Pas cu Pas – Recuperare pentru integrare», elaborat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.
Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia administrează în prezent 20 de Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilități: un Centru de zi, un Centru de Îngrijire și Asistență, trei Locuințe Maxim Protejate, două Case de tip familial pentru copii, 12 Servicii de Îngrijire la domiciliu și un Centru de Consiliere și Asistență. În cadrul acestor servicii se oferă zilnic îngrijire pentru 300 de persoane cu dizabilități.