Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit slujba parastasului în parohia Bistra Mureșului

Sâmbătă, 11 martie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit în parohia Bistra Mureșului, protopopiatul Reghin. Chiriarhul nostru a săvârșit slujba parastasului în biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul”, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța pomenirii morților în Postul Sfintelor Paști.

Pe data de 11 martie 2023, în a doua sâmbătă din Sfântul și Marele Post, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia Bistra Mureșului, protopopiatul Reghin. Începând cu ora 12.00, Ierarhul nostru a oficiat slujba parastasului pentru Gheorghe Vlasa, ctitorul principal al bisericii (trecut la cele veșnice în urmă cu două decenii, în anul 2003), și pentru toți membrii comitetului de construcție a locașului de închinare. La final, Arhipăstorul Alba Iuliei a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța pomenirii morților în Postul Mare.

Biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Bistra Mureșului (comuna Deda, județul Mureș) a fost construită între anii 1986-2000, în stil neobizantin. Lucrările de edificare au fost demarate la inițiativa domnului Gheorghe Vlasa și a soției sale, Paraschiva, în timpul păstoririi preotului Ioasaf Marcoci. Piatra de temelie a noului locaș de închinare a fost așezată în anul 1987 de către Episcopul Emilian al Alba Iuliei. Întrei anii 1997-1999, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind realizată în tehnica fresco de către pictorii Teodor Ştefan, Victor Tistu şi Nicolae Andonaş.

Slujba de târnosire a noului locaș de închinare a fost oficiată la data de 25 iunie 2000 de către Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, în prezența unui numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. Impresionat de aspectul deosebit și măreția noului edificiu, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de la acea vreme a numit biserica parohiei Bistra Mureșului drept „catedrală a Văii Mureșului”. Între anii 2006-2010, sub îndrumarea părintelui paroh și cu sprijinul deosebit al bunilor credincioși, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii.

Share