Institutul Orthopraxis – Sprijin oferit Bisericii Ortodoxe

Institutul Orthopraxis este asociația desprinsă de Fundația Noi Orizonturi pentru a se dedica Bisericii Ortodoxe în totalitate și care s-a dezvoltat în urma celor peste 20 de ani de experiență în educație, cu scopul de a investi în dezvoltarea virtuților creștine, prin îndeplinirea viziunii patristice de a trăi cele două liturghii: pe de o parte, dragostea prin dăruirea de sine a lui Hristos față de ceilalți este cea pe care o sărbătorim în prima Sfântă Liturghie din Biserică, iar pe de altă parte, exersarea voinței pentru virtute, prin intermediul practicării iubirii aproapelui, este cea de a doua liturghie de slujire în lume.

CREDO este, ca să folosim cuvintele Părintelui Ioan Bria, o „liturghie de după liturghie” (Bria 1996), un fel de a trăi o iubire practică printr-o slujire în lume. Sfântul Nicolae Cabasila scria: „Căci două sunt cele ce ne unesc cu Dumnezeu și în care este toată mântuirea oamenilor: faptul de a fi inițiați în Tainele cele mai sacre și a ne „exersa voința în virtute” prin practicarea activă a iubirii aproapelui (Cabasilas 1974, p. 110). Subliniem încercările noastre continue de a contextualiza educația experiențială în cadrul Bisericii Ortodoxe, alături de care am lucrat din 2003. Am organizat cursuri de formare cu Biserica, am deschis 32 de cluburi CREDO în parohii, iar acestea își continuă activitatea de peste 15 ani.

Încă de la participarea, din anul 2021, la Congresul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, am lansat, tuturor mitropoliilor din țară, invitația de a ne solicita suportul pentru analiza nevoilor parohiale și răspunsul la acestea, prin cele 6 programe calitativ structurate, pentru a răspunde cu atenție și delicatețe nevoilor copiilor, tinerilor și adulților.

Cele șase programe sunt:

  • Tineri activi în parohii - Credo Impact;
  • Înființare grupuri de suport în parohii (pentru dependențe și codependențe);
  • Tabăra internațională Young Life;
  • Training pentru organizare tabere;
  • Cursuri acreditate (formator, animator, lucrător de tineret, consilier de tineret, consilier în adicții);
  • Tineri și adulți implicați în parohii - Seri cu sens.

Astfel, în ceea ce privește activitățile dedicate copiilor, a fost finalizată organizarea primei tabere internaționale pentru 150 de preadolescenți, adolescenți și lideri de tineret, care se va desfășura în perioada 20-25 iunie 2022.

În ceea ce privește activitățile dedicate tinerilor, în prezent, se pun bazele grupului nucleu de voluntari adolescenți, interesați de proiecte de practici bazate pe implicarea activă în societate (service-learning), în Alba Iulia. La nivel național, se continuă activitatea celor 32 de cluburi Credo Impact, înființate la nivelul parohiilor. Acestea vin în întâmpinarea nevoilor și preocupărilor tinerilor, oferindu-le oportunități de creștere spirituală în comuniune.

De asemenea, a fost continuat programul de formare pentru voluntarii de la ATOR Banatul de Munte, având loc trei întâlniri, cu cei 15 tineri înscriși la cursul de animator socio-educativ. În aceeași ordine de idei, în urma cursurilor de management strategic, a fost finalizată elaborarea viziunii, misiunii și a valorilor pentru trei organizații de tineret: ASCOR Baia Mare, ATOR Banatul de Munte și ASCOR Timișoara.

baiamare

Referitor la activitățile destinate adulților, menționăm că grupul de suport pentru persoanele cu adicții, AA „Unirea” Alba Iulia, continuă întâlnirile săptămânale, în fiecare zi de joi, de la ora 18:30. La finalul lunii februarie a.c., membri ai grupului de suport albaiulian au participat, la Timișoara, la congresul dedicat împlinirii a 31 de ani de la înființarea primului grup de suport AA pentru persoanele care doresc să înceteze consumul de alcool. Totodată, se continuă demersurile pentru deschiderea altor trei grupuri de suport.

De asemenea, în perioada 7-8 februarie, 83 de preoți din Episcopia Maramureșului și Sătmarului au participat la cea de a III-a ediție a training-ului catehetic Preoți pentru tineri. În cadrul sesiunilor de lucru, clericii au avut ocazia să interacționeze cu invitați care cunosc așteptările și nevoile tinerilor de azi, precum și provocările lumii contemporane.

baiamare

La acest training a luat parte și Bianca Elena Matei, director executiv al Institutului Orthopraxis, care a susținut sesiunile „Taina lăuntrică și întâmpinarea nevoilor tinerilor noștri” și „Modelul Credo Impact – activități săptămânale în parohii și organizare tabere de vară”.

biancamatei

Amintim, totodată, că, în data de 19 februarie 2022, a fost organizată o întâlnire de lucru cu 75 de participanți, printre care reprezentanți ai grupurilor de inițiativă pentru tineret, responsabili de cateheză și coordonatori ai centrelor cultural catehetice din cuprinsul Eparhiei Alba Iuliei. Invitați la această întâlnire au fost și domnul Dana Bates, președintele Fundației Noi Orizonturi și al Institutului Orthopraxis, care a prezentat o serie de modele de bune practici bazate pe implicarea activă în societate (service-learning) a tinerilor, și domnul Marian Cristian Matei, global development leader Young Life și coordonator grupuri de suport pentru dependențe și codependențe în cadrul Orthopraxis, care a evidențiat cele șase programe de lucru propuse pentru parohiile Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

alba iulia

La începutul anului 2022, Orthopraxis a inițiat o activitate de voluntariat pentru vârstnci, care vizează două componente majore: activități artistice de pictură pe pânză și activități de scriere creativă a propriei povești de viață, cu intenția de a fi publicată sub forma unei cărți.

casa

În luna februarie, la solicitarea preoților din județul Mureș, a avut loc, la sediul Orthopraxis, o întâlnire de formare, pentru scriere de proiecte pentru activități de tineret, care să beneficieze de finanțare locală.

Recent, a fost finalizată cercetarea din Arhiepiscopia Timișoarei și Arhipiescopia Alba Iuliei, realizată pentru a înțelege și a deservi cât mai bine nevoilor tinerilor și liderilor de tineret.

În ceea ce privește formările internaționale, este de menționat faptul că a început Area Directors School pentru directorii din țările din Europa, UK, SUA, care fac parte din Young Life. Această formare vizează construirea etapizată a strategiei de lucru cu tinerii din Biserica Ortodoxă. Totodată, se continuă Programul internațional de formare de 2 ani, în domeniul Leadership-ului, coordonat de Stacy Anderson. Din partea României, participă Bianca Elena Matei. Aceasta a absolvit, de curând, cursul intercontinental de „Evanghelism în context global”, fiind singura care a împărtășit viziunea programului catehetic creștin-ortodox celor 46 de participanți din peste 40 de țări din Europa, Asia, Africa, Australia și SUA.

În luna martie intenționăm să începem colaborarea cu Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca, pentru organizarea unui curs de formare cu 12 cadre didactice; să organizăm un training catehetic cu preoții din Episcopia Caransebeșului; să finalizăm website-ul Orthopraxis.ro; să participăm la examenul final pentru cursul Area Directors School, care va avea loc în Polonia.

Share