Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei a liturghisit, în sobor arhieresc, la biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca

Duminică, 15 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat, în sobor arhieresc, slujba de târnosire a bisericii și Sfânta Liturghie în parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăști, municipiul Cluj-Napoca.

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăști, municipiul Cluj-Napoca. Întâistătătorul Eparhiei noastre, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie, în prezența a numeroase oficialități și a unui număr mare de credincioși clujeni. În cadrul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul nostru a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: În epoca noastră, lumea aleargă cu o viteză amețitoare, dar dacă nu are frică de Dumnezeu, frâna cea duhovnicească se va sfârși în prăpastie. Lumea amăgită de satana se îndreaptă spre stricăciune generală, drept pentru care suferințele din lume se înmulțesc, iar catastrofele și relele se extind ca un cancer înfiorător. Omenirea contemporană sau, mai bine zis, oamenii contemporani refuză cu încăpățânare Împărăția lui Dumnezeu, adoră idoli falși sau zeități mincionase și se încred în cuceririle salvatoare ale științei și tehnicii. Înțelepciunea lumii necredincioase este nebunie și nu poate salva umanitatea aflată la marginea prăpastiei. Guvernele și Parlamentele de pe glob, organizațiile complexe ale statelor contemporane celor mai avansate sunt neputincioase. De ce? Pentru că nu pun la prezidiul activităților, acțiunilor și demersurilor lor pe Iisus Hristos, Cel Care ține frâiele istoriei, pe Hristos Care a zis: «Eu sunt Calea, Adevărul și Viața»; «Eu sunt Lumina lumii»; «Eu sunt Păstorul cel bun»; «Eu sunt Cel dintâi și Cel de pe urmă»; «Fără Mine nu puteți face nimic». Numai trăirea după Legea Evangheliei și după principiile Împărăției poate să ofere lumii noastre salvare, echilibru, civiliazație și progres adevărat. Numai relația intimă și iubitoare cu Hristos Cel răstignit și înviat poate să-l facă pe om apt de consistente și frumoase împliniri și, în cele din urmă, să-i asigure intrarea triumfală pe porțile paradisului ceresc.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, alături de Corul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al parohiei Cornești, protopopiatul Huedin, coordonat de pr. paroh Dănuț Gheorghe Pintea. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, diac. lect. univ. dr. Gabriel Noje, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a fost hirotonit preot pe seama paraclisului instituției de învățământ teologic universitar din municipiul reședință de județ.

Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 2000. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată în anul 2004, în prezența Părintelui Arhiepiscop Irineu, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, biserica fiind ridicată în decursul a șapte ani. Lucrările de construcție au fost binecuvântate pe 24 iunie 2011, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Ulterior, locașul de cult a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco. Comunitatea parohiei „Sfântul Arhanghel Mihail” este păstorită încă din momentul înființării de către părintele Liviu Cozma.

Sursă și foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Share