La data de 15 noiembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cu ocazia programului liturgic al Săptămânii duhovnicești. Arhipăstorul nostru a participat la slujba Vecerniei și a Acatistului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar la final a rostit o meditație duhovnicească.
Vineri, 15 noiembrie 2024, în prima zi a Postului Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Catedrala Reîntregirii din Cetatea Marii Uniri. Începând cu ora 18.00, Ierarhul nostru a participat la slujba Vecerniei și a Acatistului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, oficiată în prezența elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, a studenților Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și a numeroși credincioși dreptslăvitori. La final, Întâistătătorul Eparhiei noastre a adresat o meditație duhovnicească tinerilor teologi, cu ocazia programului liturgic al Săptămânii duhovnicești.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „La primul Crăciun, Fiul lui Dumnezeu a intrat în timpul oamenilor și a pășit pe pământul nostru, umplându-l de prezența Lui. Istoria întregii omeniri a primit o direcție nouă prin Nașterea Fiului divin. Dumnezeu, Care ne-a creat pe noi din pământ, S-a îndrăgostit atât de mult de ceea ce crease, venind la noi. De aceea, Sfântul Maxim Mărturisitorul spune: «Din iubire nesfârșită față de om, Dumnezeu, cu adevărat, prin natură, a devenit ceea ce iubea, adică Om». Făcându-Se Om, Fiul lui Dumnezeu cunoaște gândurile și sentimentele noastre, năzuințele, doririle și toate suspinele omului. Făcându-Se Om, Dumnezeu vine aproape de noi și umblă pe străzile orașelor și satelor noastre, cum umbla odinioară pe drumurile Galileii. Născându-Se ca Om, trăiește viața oamenilor în mijlocul poporului Său răscumpărat. De aceea, Sfântul Irineu de Lyon scria: «Cuvântul lui Dumnezeu Se face trup. Fiul lui Dumnezeu Se face Fiu al omului, pentru ca omul, dobândind înfierea, să devină fiu al lui Dumnezeu». La toate acestea se cuvine să medităm, pentru a ne umple de iubire și recunoștință pentru Acela Care a plecat cerurile «la plinirea vremii» și S-a făcut Om de dragul nostru, pentru mântuirea noastră. În acest fel, vom petrece Sfântul Post cu folos duhovnicesc, iar la capătul lui ne vom învrednici de darurile minunate ale Nașterii lui Hristos”.
Programul Săptămânii duhovnicești este destinat școlilor teologice din Alba Iulia, desfășurându-se în prima și în ultima săptămână a Postului Nașterii Domnului și a Postului Sfintelor Paști. În cadrul acestor zile, elevii și studenții teologi participă de dimineață la rugăciunile săvârșite în paraclisele instituțiilor de învățământ, urmând ca la orele serii să ia parte la slujbele oficiate la Catedrala arhiepiscopală. La finalul fiecărei slujbe de seară, un preot din cadrul Eparhiei noastre adresează tinerilor teologi și credincioșilor prezenți o meditație duhovnicească, folositoare spre zidirea sufletelor și spre urcușul spiritual din perioada postului.