Întâistătătorul Eparhiei noastre a liturghisit în parohia Toaca, protopopiatul Reghin

Pe data de 15 mai 2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit în parohia Toaca, protopopiatul Reghin, prilej cu care a oficiat slujba de resfințire a bisericii și a celebrat Sfânta Liturghie. De asemenea, Chiriarhul nostru a săvârșit slujba de sfințire a noii capele mortuare și a casei parohiale din localitatea Toaca.

În Duminica a IV-a după Sfintele Paști, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea slăbănogului de la Vitezda, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Toaca, protopopiatul Reghin. Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Acum vă spun răspicat tuturor că atât pământul, cât și strămoșii, ne cheamă să urmăm legea noastră străbună în care au trăit și au murit împăcați și liniștiți părinții și bunicii noștri. Iată de ce trebuie să iubim Biserica străbună, acest «staul al mântuirii», unde găsim pace sufletească, prezența sfinților și pe Hristos Însuși în Evanghelie, în Sfintele Taine și, mai ales, în Dumnezeiasca Liturghie. Îndemnul meu final este să păstrați în inimă lumina zilei de astăzi, plecând de aici mai buni, mai nobili, mai evlavioși și mai hotărâți de a păzi cu sfințenie credința ortodoxă. Această credință reprezintă pentru noi, românii, un reazem puternic în lupta vieții și o busolă călăuzitoare pe marea existenței noastre pământești, drept pentru care Sfântul Român Ioan Iacob Hozevitul zice: «Când valurile amenință / Ca să scufunde luntrea mea / În tine, sfânta mea credință / Mă sprijinesc de-a pururea»”.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de sfințire a noii capele mortuare din localitate, edificiu ridicat între anii 2019-2020 prin contribuția deosebită a bunilor credincioși din Toaca și cu sprijinul considerabil al Primăriei comunei Hodac. Apoi, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de sfințire a casei parohiale, locuință renovată și înfrumusețată în decursul ultimilor ani.

În semn de aleasă prețuire și apreciere pentru râvna apostolică de care a dat dovadă, părintele Aurelian Tocheș, preot al parohiei Toaca începând cu luna decembrie a anului 2018, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, binefăcătorii și ostenitorii care au contribuit la înfrumusețarea locașului de închinare, a casei parohiale și a noii capele mortuare, au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Parohia Ortodoxă Toaca a fost înființată în anul 1959, credincioșii dreptmăritori de aici fiind arondați anterior Parohiei Ortodoxe Hodac. Până în anul 1976, slujbele religioase au fost oficiate într-o încăpere special amenajată în incinta unității de învățământ din Toaca. La data de 26 aprilie 1976, a fost așezată piatra de temelia a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, procesul de edificare fiind încheiat în 1979. Recent, în răstimpul anilor 2019-2022, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a interiorului și exteriorului locașului de cult.

Share