Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Subpiatră

Pe data de 14 octombrie a.c., de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni.

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestei vetre monahale, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Așezământul călugăresc de la Subpiatră se află sub oblăduirea maicii starețe stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui ieromonah Ioil Sîngeorzan.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Să ne fie clar că atâta timp cât nu ne conformăm Legii dumnezeiești, viața noastră se umple treptat de zbucium, confuzie și vid spiritual. Doar mergând pe calea îngustă a crucii, a jertfei, asemenea Sfintei Parascheva, noi putem atinge ținta desăvârșirii și a sfințeniei. Dacă răspundem cu râvnă la apelul iubirii lui Dumnezeu, vom avea bucuria să gustăm din viața plenară pe tărâmul veșniciei. Așa a făcut Sfânta Parascheva, care a dat prioritate realităților duhovnicești, primind drept răsplată cununa slavei cerești”.

Potrivit tradiției, biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua) a fost edificată în anul 1797, pe vatra unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Peste două secole, la data de 8 iunie 1997, a fost așezată piatra de temelie pentru noua biserică ce poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Lucrările de zidire a locașului s-au încheiat în anul 2007, urmând ca în perioada anilor 2016-2020 să fie împodobit în haina picturii. Slujba de târnosire a noii biserici a Mănăstirii de la Subpiatră a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu pe data de 13 septembrie 2020.

Share