Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, joi, 19 octombrie 2023, a fost organizat un eveniment menit să celebreze bătrânețea ca perioadă binecuvântată a existenței, în care sunt culese roadele ostenelilor și luptelor vieții, și cu scopul de a afirma importanța implicării vârstincilor în viața parohiei. Întâlnirea se înscrie în lista manifestărilor dedicate tematicii anului 2023, proclamat în Patriarhia Română drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Preoții de pe Valea Gurghiului și Valea Beicii, însoțiți de doamnele preotese și de alți oaspeți de seamă, s-au întâlnit la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Dulcea. În locașul de închinare, a fost săvârșită o slujbă de Te-Deum, la finalul căreia părintele Florin Dan, preot al parohiei Chiheru de Sus, a susținut o prelegere prin care a evidențiat rolul de „comori de înțelepciune” al persoanelor vârstnice în societate, din care tinerii să se inspire în provocările pe care le întâlnesc în cale. Ideile au fost susținute cu argumente scripturistice, atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament. În acest fel, a fost subliniat faptul că bătrânii au fost întotdeauna recunoscuți ca autorități morale și repere de conduită.
În concluzia discursului, părintele Florin Dan a remarcat faptul că „în societatea modernă, senectutea nu mai e privită cu la fel de multă admirație ca și în trecut. Biserica are datoria de a se preocupa de cei în vârstă, de a se îngriji ca aceștia să își petreacă în demnitate bătrânețile”, evocând și mesajul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români din anul acesta: „Biserica are datoria de a se preocupa de toți credincioșii, indiferent de vârsta sau statutul socio-cultural al acestora, sprijinindu-i spre o dezvoltare firească a chipului lui Dumnezeu în asemănarea cu El, spre împlinirea rostului existenței omului: sfințirea propriei vieți pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu”.
În continuare, părintele protopop Valentin Vârva a susținut, în cadrul cuvântului de mulțumire adresat participanților, importanța acestui tip de întâlniri, ca bun prilej pentru schimbul de opinii, de gânduri sau idei ce pot sprijini misiunea clericului, reliefând, totodată, însemnătatea comuniunii resimțite în astfel de momente. În ultima parte a întâlnirii, invitații au luat parte la o agapă frățească, bucurându-se unii de ceilalți într-o ambianță de sărbătoare, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra comunităților din care fac parte.
Pr. Hadrian Horațiu Mălinaș