Întâlnire de lucru privind activitățile culturale, catehetice și de tineret organizate în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, sâmbătă, 19 februarie 2022, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud, protopopiatul Aiud, a fost organizată o întâlnire de lucru cu reprezentanții grupurilor de inițiativă pentru tineret, cu responsabilii de cateheză și cu coordonatorii centrelor cultural-catehetice din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia.

Începutul anului 2022 ne aduce speranța reluării tuturor activităților cultural-misionare derulate constant în Arhiepiscopia Alba Iuliei înainte de pandemia ce a cuprins întreaga lume. Cu toate că, în ultimii doi ani, o parte importantă a activităților s-au desfășurat în limitele respectării măsurilor de precauție și protecție sanitară, totuși multe evenimente nu au putut avea loc fizic. Pentru a trasa noi coordonate de acțiune, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, a fost organizată o întâlnire de lucru cu reprezentanții grupurilor de inițiativă pentru tineret, cu responsabilii de cateheză și cu coordonatorii centrelor cultural-catehetice din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 19 februarie 2022, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud, protopopiatul Aiud.

Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune, după care, în sala de conferințe a Schitului, în calitate de delegat al Părintelui Arhiepiscop Irineu, părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei noastre, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinției Sale adresat celor 75 de participanți. În continuare, un cuvânt de bun-venit a fost rostit de către părintele ieromonah Gheorghe Sas, egumenul Schitului, în calitate de gazdă. Primul punct de pe ordinea de zi a vizat activitățile liturgice, culturale, educaționale și mediatice dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața creștinului și a Bisericii și Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Părintele Oliviu Botoi a prezentat succint temele generale din programul-cadru elaborat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după care a fost stabilit un plan cu posibile activități legate de Anul omagial și Anul comemorativ – 2022.

Apoi, a luat cuvântul unul dintre invitații speciali ai întâlnirii, domnul Dana Bates, președintele Fundației Noi Orizonturi și al Asociației Orthopraxis, care a prezentat o serie de modele de bune practici bazate pe implicare activă în societate (service-learning) a tinerilor. Mai apoi, cuvântul a fost luat de domnul Cristian Matei, lider dezvoltare Young Life și coordonator grupuri de suport pentru dependențe și codependențe în cadrul Asociației Orthopraxis, care a evidențiat cele șase programe de lucru propuse pentru parohiile din Eparhie.

Mai departe, părintele Cristian Rațiu, inspector de cateheză și tineret, a prezentat rezultatele chestionarului de analiză de nevoi a tinerilor ce a fost completat de preoți și profesori din cele zece protoierii ale Eparhiei. În continuare, părintele inspector a făcut o trecere în revistă a principalelor proiecte cultural-catehetice ce pot fi derulate în centrele cultural-catehetice și în parohii. De asemenea, părintele inspector a făcut și o prezentare a planificării proiectelor catehetice, a acțiunilor de tineret, a taberelor de vară ce vor fi desfășurate în acest an în județele Alba și Mureș. În finalul primei sesiuni a întâlnirii, părintele Oliviu Botoi a moderat o sesiune de întrebări și răspunsuri legate de cele prezentate.

După servirea mesei de prânz în trapeza frumosului așezământ monahal, a urmat a doua parte a evenimentului. Coordonatoarea Biroului pentru viață al Arhiepiscopiei noastre, doamna Tabita Botoi, a propus celor prezenți mai multe activități concrete ce se pretează a fi derulate în Luna pentru viață – Martie. Totodată, Tabita Botoi a prezentat câteva aspecte legate de educația pentru sănătate în rândul tinerilor, de programul eparhial de donare de sânge și de susținerea femeilor aflate în criză de sarcină. Ultimul punct al întâlnirii a avut în vedere activitățile mediatice derulate prin Biroul de presă. În vederea unei bune promovări în spațiul online a evenimentelor din Eparhie și pentru o transmitere eficientă a conținuturilor media, domnul Ștefan Bretoiu, directorul Radio Reîntregirea, a realizat o prezentare a principalelor aspecte legate de activitatea mediatică la nivel eparhial. La final, mulți dintre cei prezenți au luat cuvântul împărtășind din experiența proprie în lucrul cu tinerii și oferind sugestii practice pentru buna organizare a proiectelor propuse. La sfârșit, părintele Oliviu Botoi a prezentat concluziile întâlnirii de lucru și a mulțumit celor prezenți pentru implicare și dăruire.

Prin toate acestea, sub purtarea de grijă a Arhipăstorului nostru, ne dorim ca nobila Arhiepiscopie a Alba Iuliei să răspundă nevoii credincioșilor de a se apropia mai mult de Dumnezeu și de a trăi în armonie frățească cu semenii lor. Activitățile culturale, catehetice și de tineret pe care dorim să le realizăm au scopul de a zidi sufletește membrii Bisericii, de a propovădui învățătura de credință și de a întări unitatea societății contemporane, lovită de individualism, deznădejde și păcate grave. Prin tot ceea ce facem, sperăm ca tinerii noștri dragi să rămână în matca Bisericii, chiar dacă ideologiile veacului le pun înaintea ochilor căi deșarte prin care se dezumanizează și se înstrăinează de o viață autentică în duhul Evangheliei lui Hristos și al prețioasei Legi românești.

Text: Oliviu Botoi și Ștefan Bretoiu

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei / Ștefan Bretoiu

Share