Întâlnire de suflet cu Nina Moica, fost deținut politic, în a doua zi a Simpozionului Național de Martirologie

Sâmbătă, 6 aprilie a.c., Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud a fost gazda unui eveniment cultural și duhovnicesc cu totul deosebit. Începând cu ora 13.00, în noua biserică a așezământului monahal, a avut loc conferința cu titlul „Vocea Memoriei”, susținută de către Niculina (Nina) Moica, fost deținut politic, martor al universului carceral comunist. Această întâlnire de suflet, organizată în cadrul ediției a X-a a Simpozionului Național de Martirologie, a reunit numeroși clerici, credincioși, tineri de toate vârstele, participanți ai manifestării academice și profesori ai unităților de învățământ din Aiud și împrejurimi.

În deschiderea evenimentului, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a rostit cuvântul de bun venit, evidențiind caracterul memorial și duhovnicesc al întâlnirii cu doamna Nina Moica. Pe această cale, părintele consilier a adresat alese mulțumiri distinsei invitate, subliniind datoria morală pe care o avem de îndeplinit față de toți cei care au suferit cu demnitate și credință în temnițele comuniste. Apoi, s-a adresat publicului Ioana Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, prilej cu care a prezentat câteva date biografice ale doamnei Nina Moica.

Atât în prima parte a manifestării, cât și în încheierea evenimentului, au avut loc momente artistice susținute de către tinerii implicați în cadrul proiectului „Poezia - mărturie din temnița comunistă”, ajuns la a V-a ediție. Astfel, numeroși elevi ai Liceului Tehnologic din Ocna Mureș (coord.: bibl. Luminița Bugan), ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Unirea (coord.: prof. Florina Moldovan) și ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (coord.: prof. Simina Dura) au recitat poezii compuse de către deținuții politici în timpul anilor petrecuți în temnițele comuniste. Textele poetice, prezentate cu multă sensibilitate de către tineri, au prilejuit clipe de emoție pentru toți cei prezenți.

Momentul culminant al evenimentului a fost reprezentat de prelegerea doamnei Nina Moica (n. 21 octombrie 1943), fost deținut politic, în vârstă de 80 de ani. Adresându-se numeroșilor tineri și oaspeți prezenți, domnia sa a realizat o prezentare amplă a momentelor importante care au marcat experiența celor cinci ani petrecuți în penitenciarele din Jilava, Botoșani, Arad și Oradea. Minoră fiind, tânăra Nina Moica, originară din orașul Reghin, a fost arestată în 15 iunie 1959, la vârsta de 15 ani, îndurând clipe de tortură și dispreț. Firul biografic al destinului domniei sale i-a sensibilizat în mod deosebit pe toți cei prezenți.

Reamintind povara silniciilor suferite, doamna Nina Moica a prezentat cu lux de amănunte modul în care cei întemnițați continuau să păstreze o legătură vie cu Dumnezeu prin intermediul rugăciunii neîncetate și al colindelor tradiționale, în ciuda asupririlor exercitate de către reprezentanții penitenciarelor. Nu în ultimul rând, dinsinsa invitată a relatat auditoriului cele mai importante clipe ale vieții sale de după momentul eliberării din închisoare, petrecut la data de 24 iunie 1964. În acest sens, doamna Nina Moica a subliniat importanța și responsabilitatea libertății noastre, în contextul societății actuale.

În ultima parte a evenimentului, a avut loc o sesiune de întrebări, prilej cu care distinsa invitată a oferit răspunsuri celor prezenți, în completarea discursului rostit anterior. În încheiere, părintele protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Aiud, a adresat cuvinte de mulțumire doamnei Nina Moica pentru prezență și, în mod special, pentru experiența pe care a împărtășit-o celor de față. Totodată, părintele protosinghel a adus alese mulțumiri părintelui consilier Oliviu Botoi și tuturor celor care au contribuit la buna organizare a Simpozionului Național de Martirologie.

Share