Întâlnire de suflet cu profesorul și cercetătorul Jean-Claude Larchet, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

În seara zilei de miercuri, 15 mai 2024, domnul prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Începând cu ora 18.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, renumitul profesor și cercetător francez a susținut conferința intitulată „Cum să rămâi creștin într-o lume care aproape că nu mai este creștină?”. Evenimentul, unul academic și duhovnicesc prin excelență, a marcat încheierea ediției a XXIII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), în cadrul căruia profesorul Jean-Claude Larchet a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.

Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă, întâlnirea de suflet reunind numeroși părinți profesori, studenți teologi, elevi seminariști, clerici și credincioși din întreaga Eparhie, dar și psihologi și psihoterapeuți preocupați îndeaproape de opera teologului Jean-Claude Larchet. În debutul conferinței, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a evidențiat bogata activitate științifică și academică a profesorului și cercetătorului francez. Părintele consilier a remarcat dimensiunea amplă a competențelor teologice pe care prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a cultivat-o în cadrul vastei sale cercetări care cuprinde 35 de lucrări teologice originale și numeroase studii de specialitate și recenzii publicate în reviste academice prestigioase.

În discursul rostit cu acest prilej, domnul Jean-Claude Larchet a abordat succint mai multe subiecte și teme de teologie dogmatică, patristică, morală, bioetică și ecologie. Profesorul și cercetătorul francez a acordat o importanță aparte maladiilor spirituale, reliefând în acest sens provocările societății actuale pe care slujitorii Sfintelor Altare sunt nevoiți să le gestioneze cu prudență și responsabilitate. În acest sens, prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a vorbit despre problemele morale și sociale cu care se confruntă Biserica, precum și despre pericolele pe care secularizarea excesivă le-a generat în sânul societății postmoderne și care, din nefericire, contravin valorilor moralei creștine.

În a doua parte a întâlnirii, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, secțiune în cadrul căreia auditoriul a avut privilegiu de a interacționa cu unul dintre cei mai apreciați teologi ortodocși contemporani. Pe baza numeroaselor mesaje primite din partea publicului, profesorul Jean-Claude Larchet a oferit sfaturi prețioase cu privire la modul în care teologia este percepută în zilele noastre. Astfel, cercetătorul francez a abordat subiecte care privesc în mod direct efectele negative ale consumului media, în contextul digitalizării excesive. Totodată, profesorul Jean-Claude Larchet i-a îndemnat pe clericii prezenți să le ofere tinerilor modalități privind dezvoltarea personală, în acord cu învățătura Bisericii Ortodoxe.

La final, părintele consilier Oliviu Botoi i-a mulțumit în mod deosebit profesorului și cercetătorului francez Jean-Claude Larchet pentru bogatele învățături oferite atât în cadrul conferinței, cât și pe parcursul Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă. Apoi, Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, dirijat de conf. univ. dr. Costel-Mirel Nechita, a interpretat un buchet de cântece religioase specifice perioadei liturgice în care ne aflăm. În încheiere, a luat cuvântul părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății, sfinția sa adresându-i alese cuvinte de mulțumire și recunoștință domnului Jean-Claude Larchet pentru prezența în mijlocul corpului profesoral din Alba Iulia, în contextul organizării ISSTA 2024.

Share