Întâlnire dedicată dezbaterilor privind educația profesională, găzduită de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Joi, 11 aprilie 2024, grupul local de lucru al proiectului „Labour-market inclusion for disadvantaged young adults in Romania” a strâns la un loc, în Alba Iulia, reprezentanți din domeniul educației și al afacerilor pentru a discuta direcțiile viitoare în promovarea incluziunii pe piața muncii a tinerilor defavorizați din România. Evenimentul organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Fundația HEKS/EPER România și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a fost un prilej de reflecție și acțiune asupra schimbărilor necesare în sistemul de educație. Ioana Ardelean, coordonatoarea proiectului, a deschis întâlnirea cu o prezentare a agendei, subliniind rolul acțiunii colective în fața provocărilor educaționale actuale.

Continuând discuția, Ruxandra Popescu, cercetător și director de program în cadrul CRPE, a detaliat planurile de advocacy privind implementarea noii legi a educației în domeniul învățământului profesional și al orientării în carieră. Tranziția către învățământul dual, noile planuri-cadru și finanțările PNRR au fost printre temele abordate, evidențiind o viziune amplă asupra schimbărilor necesare în peisajul educațional. Reprezentanții mai multor companii, prezenți la eveniment, au împărtășit perspectivele lor privind formarea profesională, subliniind importanța investițiilor în învățământul dual pentru viitorul pieței muncii din județul Alba. Cu un procent de peste 11, Alba se distinge ca un lider în implementarea învățământului dual în comparație cu media națională de doar 3%, conform celor mai recente statistici oficiale.

Proiectul „Labour-market inclusion for disadvantaged young adults in Romania” are ca obiectiv fundamental sprijinirea tinerilor pentru continuarea educației și facilitarea integrării lor pe piața muncii, respectând nevoile și potențialul fiecăruia, și este implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Inspectoratul Județean Școlar Alba și Școlile Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Ighiu, „Ioan de Hunedoara” din Sântimbru, „Axente Sever” din Aiud, respectiv Liceul Tehnologic din Sebeș, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Share