În prima jumătate a lunii februarie, profesorii de Religie din județul Mureș s-au întâlnit în cadrul unor activități dedicate Anului omagial și comemorativ 2025. Astfel, pe data de 6 februarie 2025, sub coordonarea doamnei inspector prof. Alina Mariana Bexa, în cadrul Cercului metodic al profesorilor de religie ortodoxă din zona Târnăveni, s-a desfășurat o masă rotundă, având în centru duhovnicii și mărturisitorii ortodocși români din secolul al XX-lea. Evenimentul s-a derulat în incinta Liceului Tehnologic din localitate și s-a bucurat de prezența părintelui protopop Sergiu Mihail Dumitru. Expunerile prezentate s-au axat asupra vieții sfinților recent canonizați, dar și asupra personalității altor părinți duhovnici români din secolul al XX-lea.
Moștenirea spirituală lăsată nouă, prin modelul de raportare la frumusețea Sfintei Scripturi și a textelor liturgice, la bogăția filocalică, patristică și a întregii Tradiții bisericești, a fost văzută de participanți ca element identitar și sursă de renaștere morală, pilde vii ale demnității în credință și ale solidarității umane cu frații de alte confesiuni aflați în suferință. Totodată, s-a pus în lumină faptul că sfinții noștri sunt comoara cea mai de preț a neamului românesc, o minune care se poate repeta în fiecare tânăr ce, prin împărtășirea euharistică, se preface după chipul lui Hristos, Care astfel „rămâne veșnic în noi, unit cu noi, și ne face tot mai vii și mai tari” (Sfântul Nicolae Cabasila).
De asemenea, miercuri, 12 februarie a.c., la Școala Gimnazială „Dacia” din Târgu Mureș, s-a desfășurat a doua întâlnire din acest an a profesorilor de Religie, în cadrul cercului metodic al profesorilor de Religie din zona Târgu Mureș. Întâlnirea a prilejuit un bun moment de comemorare a celor 100 de ani de existență a Patriarhiei Române, printr-un elocvent material prezentat de doamna profesoară Alina Mariana Bexa, inspector pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Mureș, și a celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori români din secolul al XX-lea, printr-o cuprinzătoare prezentare realizată și susținută de doamna profesoară Ioana Maria Bucur.
Cu acest prilej, au fost evocate momentele importante de înființare și recunoaștere a Patriarhiei Române, rolul deosebit al Bisericii în viața comunității, precum și aspecte relevante din viața, personalitatea și activitatea celor 16 sfinți și mărturisitori canonizați, realizându-se o semnificativă paralelă între viața și activitatea acestora și rolul deosebit al profesorului de Religie în mărturisirea Cuvântului lui Dumnezeu în lumea contemporană. Totodată, au fost discutate și stabilite aspectele organizatorice pentru buna desfășurare a Olimpiadelor și concursurilor școlare ce se vor desfășura în perioada următoare, participanții manifestându-și deschiderea și disponibilitatea pentru descoperirea și promovarea excelenței în educația religios-morală a elevilor.
Prof. Ioan Comșa