Pe data de 2 decembrie a.c., orașul Marii Uniri a găzduit Întâlnirea tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Evenimentul a debutat la ora 10.00, cu slujba de Te-Deum, oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, la Catedrala Reîntregirii. Întâlnirea a culminat prin conferința susținută de către scriitorul și teologul Mihail Neamțu, la biserica parohiei Platoul Romanilor, începând cu ora 12.00.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, sâmbătă, 2 decembrie 2023, în municipiul Alba Iulia, a avut loc Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Alba Iuliei, eveniment organizat în contextul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României. Cu prilejul acestui moment deosebit, în vechea Cetate a Bălgradului au fost prezenți peste 500 de tineri care se implică în activitățile culturale, sociale, educative, caritabile sau artistice organizate în cele zece protopopiate din județele Alba și Mureș, dar și alți tineri care doresc să se alăture acestor acțiuni specifice grupurilor de inițiativă pentru tineret de la nivelul fiecărei protoierii.
Încă de la primele ore ale dimineții, numeroși tineri proveniți din întreaga Eparhie, însoțiți de preoți și cadre didactice, au ajuns la Catedrala Reîntregirii și Încoronării din Cetatea Alba Iuliei, locul unde, în urmă cu mai bine de un secol, a avut loc încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria. Evenimentul a debutat la ora 10.00 cu slujba de Te-Deum, oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de preoți și diaconi. În continuare, Ierarhul nostru a rostit un vibrant cuvânt de învățătură, subliniind faptul că tinerii sunt chemați să Îl urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos și să pună în practică principiile Sfintei Evanghelii, hrănindu-se din cuvântul Scripturii și Trupul și Sângele Domnului, respirând oxigenul rugăciunii și angajându-se într-o mișcare ascetică spre împlinirea binelui moral.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Întâlnirea tinerilor din Eparhia noastră este o sărbătoare a comuniunii creştine, inundată de lumina harului dumnezeiesc, în cadrul căreia aceştia se roagă împreună, cântă împreună şi dialoghează cordial. Cu acest prilej, ei primesc imboldul de a preţui tinereţea, umplând-o, constant, cu valori spirituale şi făcând din ea temelia de aur a unui viitor frumos şi prosper. Tinerii sunt chemaţi să urmeze pe Mântuitorul Hristos şi pe Sfinţii noştri autohtoni, care au aplicat în viaţa cotidiană cuvintele Evangheliei. Aşa vor putea birui egoismul şi pasiunile dezordonate, adorându-L pe Dumnezeu şi manifestând, pretutindeni, fraternitatea creştină şi omenia românească. Totodată, aceşti tineri vor reuşi să fie promotori de nădejde ai identităţii şi demnităţii noastre naţionale”.
De la ora 11.00, numeroșii tineri s-au deplasat la Sala Unirii, unde au fost întâmpinați de către oficialitățile centrale, județene și locale. Cu ocazia acestui moment special, au rostit alocuțiuni domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, și domnul Florin Roman, deputat de Alba în Parlamentul României. Apoi, într-un cadru solemn, a fost intonat Imnul național al României, răsunând din minunatele voci ale tinerilor. În continuare, pe acordurile Imnului eroilor, tinerii au așezat portrete ale personalităților Marii Uniri la nișele amplasate pe clădirea Sălii Unirii, care conțin listele cu numele făuritorilor României întregite.
Ca semn al bucuriei și patriotismului, tinerii din cele două județe au dansat Hora Unirii în jurul Sălii Unirii, punând în scenă un moment cu totul deosebit, în contextul celebrării Zilei Naționale a României. În continuare, de la ora 11.30, tinerii au plecat în procesiunea intitulată „Marșul Unității”, pe traseul Sala Unirii – Muzeul Unirii – Catedrala Încoronării – Piața Tricolorului – Podul Unirii – Monumentul Unirii – Parcul Unirii – Bulevardul Transilvaniei – Catedrala Unității Naționale (biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Platoul Romanilor). Pe parcursul traseului, sutele de participanți au cântat colinde și au interpretat cântece patriotice, marcând astfel frumusețea sezonului liturgic în care ne aflăm.
La ora 12.00, tinerii au ajuns la biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, unde au fost întâmpinați cu multă bucurie de către părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, scriitorul și teologul Mihail Neamțu și Nicolae, nepotul Regelui Mihai I. În deschiderea evenimentului, părintele Oliviu Botoi l-a invitat pe urmașul ultimului monarh al României să le vorbească tinerilor despre personalitatea remarcabilă a Regelui Mihai I. Apoi, scriitorul și teologul Mihail Neamțu a susținut conferința „Visul României Mari și crezul generației noastre”. În cuprinsul prelegerii, domnia sa a reliefat modul în care românii din cele trei provincii au împlinit, la începutul secolului XX, visul unificării național-statale. Mihail Neamțu le-a vorbit tinerilor și despre modul în care pot face față provocărilor ce îl asaltează și le-a oferit sfaturi pentru a se cunoaște mai bine pe ei înșiși și pentru a se apropia de Dumnezeu. La final, tinerii au fost invitați să ia cuvântul, dinamizând astfel conferința deosebită susținută de către scriitorul și teologul Mihail Neamțu.