Întrunirea membrelor Societăţii Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Pe data de 19 decembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în Sala „Sfântul Ierotei” din incinta Centrului eparhial, prilej cu care a participat la întrunirea membrelor Societăţii Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

În după-amiaza zilei de luni, 19 decembrie 2022, Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Centrul eparhial. Începând cu ora 17.00, în Sala „Sfântul Ierotei”, Chiriarhul nostru a participat la întrunirea membrelor Societăţii Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria, celebrat în mod solemn în Cetatea Marii Uniri pe data de 15 octombrie.

În debutul evenimentului, părintele Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a adresat un cuvânt de bun-venit și de apreciere pentru activitatea realizată de membrele Asociației pe parcursul anului 2022. Evenimentul a fost deschis cu un buchet de colinde interpretate de Grupul vocal „Enosis” al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. După acest moment artistic, președintele Asociației, doamna Maria Bolea, a rostit câteva cuvinte legate de semnificația colindului străbun și importanța Anului Centenar al Încoronării. În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a susținut o prelegere amplă despre virtuțile Reginei Maria. La finalul cuvântului său, Înaltpreasfinția Sa a spus:

„Prin cele trei virtuţi creştine, credinţa, nădejdea şi dragostea, Regina Maria şi-a ridicat caracterul la un nivel superior de frumuseţe spirituală. Astfel, a reuşit să-şi îndeplinească, în mod strălucit, datoria supremă de «Împărăteasă a tuturor românilor», cum o numeau ardelenii. Aceste importante virtuţi teologice au ajutat-o să stea neclintită până la capăt, încât, alături de Regele Ferdinand, să contribuie la întregirea hotarelor Patriei române. Aşa ne-au dezrobit ei şi au înscris în istoria neamului cele mai splendide pagini de fapte glorioase. Dăltuit prin valenţe morale, chipul fermecător al Reginei contamina pozitiv, reuşind să transmită speranţa, energia, credinţa şi voinţa dârză. Ca mamă şi prietenă a românilor, a făcut din viaţa sa un imn al iubirii pentru Dumnezeu, Biserică şi Ţară. Fiindcă românii au numit-o «mama tuturor», ea şi-a luat în serios acest rol, oferindu-le, cu generozitate, sfat, încurajare şi ajutor. Realmente, era preocupată de soarta unui popor asuprit şi ţinut în lanţuri de pofte imperiale nesătule. Regina Maria, prin conduita ei, învaţă pe femeia creştină de astăzi să-şi îndeplinească datoriile către Dumnezeu şi către aproapele. De asemenea, ea învaţă pe femeia creştină iubirea faţă de Legea noastră creştinească şi de moştenirea noastră naţională”.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost înființată la data de 10 decembrie 2014. În statutul său de organizare și funcționare, această Asociație creștină face efortul, pe lângă aspectul și latura de activitate în zona social-caritabilă, de a se implica și în cadrul activităților culturale, reușind, pe parcursul acestor ani, să realizeze numeroase proiecte culturale și sociale. De asemenea, din cadrul activităților Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei nu au lipsit acțiunile social-filantropice sau de ecologizare, precum și de stimulare a tinerilor de a se promova tradițiile neamului românesc.

 

Share