La Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud se va desfășura Atelierul de arhitectură „Cununa#3”

În perioada 18-20 noiembrie 2022, în satul Găbud, județul Alba, se va desfășura un atelier de arhitectură, care are deschidere și către domeniile conexe: design, peisagism, restaurare.

Atelierul Cununa este organizat de un grup de arhitecţi-designeri-peisagişti, cristalizat în jurul Mănăstirii Oaşa, care, începând de anul acesta, au avut întâlniri tematice şi o școală de vară. Prin activitățile desfășurate și atelierele practice, grupul își propune să faciliteze legături între tineri și profesioniști din domeniu, să materializeze proiecte comune și să cerceteze aspecte legate de arhitectură identitară și spiritualitate românească.

Întâlnirea din noiembrie are ca obiect de studiu biserica de lemn din satul Găbud, județul Alba, monument istoric, aflat într-o stare avansată de degradare, propunându-și restaurarea ei. Vor fi prezenți doi specialiști în domeniu, Bogdan Ilieș și Celina Gora.

Bogdan Ilieș, inginer și doctor în istorie, e președinte al Asociației Biserici Înlemnite și coordonator, în Sălaj, al proiectului Ambulanța pentru Monumente. A realizat studii istorice și dendrocronologice a mai multor biserici de lemn, a coordonat intervenții de punere în siguranță pentru șase astfel de biserici din Sălaj și a parcurs diverse stagii de documentare pentru peste 400 de biserici și construcții profane de zid și de lemn din Transilvania, Oltenia, Muntenia și Banat.

Celina Gora a absolvit specializările de Istoria artei şi Arheologie în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, urmând calea conservării monumentelor în urma finalizării masteratului de Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. S-a implicat activ în şantiere arheologice sistematice, apoi ca voluntar şi coordonator în peste 20 de intervenţii de punere în siguranţă şi alte şantiere de restaurare, şcoli de vară şi studii istorice de fundamentare. Interesele sale în cercetare vizează în principal bisericile din lemn şi meşteşugul dulgheresc. În prezent, Celina este membru în asociaţiile ACTUM (Ambulanţa pentru Monumente, filiala Moldova Nord), Biserici Înlemnite, prin care a coordonat anul acesta proiectul de inventariere a bisericilor de lemn din judeţul Iaşi, respectiv cercetător asociat în cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prin intermediul căruia monumentele din lemn beneficiază de datări dendrocronologice.

Sunt bineveniți cei dornici de a participa, de a contribui la salvarea bisericii din satul Găbud și de a interacționa atât cu specialiști din domeniu, cât și cu alți studenți din toată țara. Cazarea și mesele sunt asigurate de Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud. Pentru înscrieri, puteți suna la numărul de telefon 0770 753725.

Puteți urmări toate activitățile desfășurate în anul 2022 în cadrul proiectului Cununa pe pagina de Instagram: ️instagram.com/atelier_cununa.

Share