Lansare de carte și concert de colinde la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud

Duminică, 17 decembrie 2023, credincioșii dreptslăvitori din parohia Aiud II, păstoriți de părintele protopop Ioan Bogdan și părintele Mihai Ciurtin, au fost părtașii unor momente de aleasă bucurie duhovnicească. Începând cu ora 17.00, biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud a găzduit un eveniment cultural-artistic și duhovnicesc cu totul deosebit, organizat în contextul perioadei liturgice a Postului Nașterii Domnului. Programul manifestării a cuprins lansarea cărții „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, scrisă de părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, și un concert de colinde susținut de trei formațiuni corale. Evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

Manifestarea cultural-religioasă a fost moderată de părintele protopop Ioan Bogdan și a debutat cu lansarea de carte. Sfinția sa a adresat cuvântul de bun venit tuturor celor prezenți, ocazie cu care a adus mulțumiri autorului cărții pentru bucuria prilejuită de organizarea acestui eveniment cultural. În continuare, părintele protoiereu a realizat o prezentare succintă a lucrării, subliniind modul ingenios în care autorul a reliefat simplitatea vieții bătrânului Iosif în paginile cărții. Apoi, a luat cuvântul părintele Emil Gâlea, preot al parohiei Aiud II între anii 1990-2017. Făcând trimitere directă la termenul „îmbrățișare”, părintele Emil a contextualizat legătura dintre gestul liturgic al îmbrățișării, din cadrul Sfintei Liturghii, și actul îmbrățișării aproapelui, enunțat de autor în paginile cărții.

În continuare, s-a adresat auditoriului Simona Pleșa, care a evidențiat simplitatea vârstnicului Iosif, fapt remarcat încă din momentul în care l-a cunoscut personal, în urmă cu un an de zile. Totodată, Simona Pleșa a prezentat informații cu referire la icoana de pe coperta cărții și ilustrațiile regăsite în cuprinsul acesteia. Apoi, a luat cuvântul autorul lucrării, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, „fiu” al parohiei Aiud II. Sfinția sa a împărtășit celor prezenți bucuria întâlnirii cu bătrânul Iosif, din decembrie 2022, în cadrul unei acțiuni desfășurate de studenții ASCOR Alba Iulia în Munții Apuseni. Nu în ultimul rând, părintele Răzvan Brudiu a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit pe parcursul acestui demers editorial, îndemnându-i pe cei prezenți să descopere „taina” ascunsă în paginile lucrării.

În a doua parte a evenimentului găzduit de biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud, a avut loc un deosebit concert de colinde. Au încântat inimile celor prezenți prin vestirea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos Corul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, înființat în anul 1992, condus cu măiestrie și devotament artistic de către doamna prof. Ana Scriban, Corul preoțesc „Sacerdotes Domini” al clericilor din protopopiatul Aiud, dirijat de către părintele Horea Lazăr, preot al parohiei Sebeș IV, precum și un număr impresionant de membri ai Organizației Tinerilor din Sibiu, aflați în aceste zile la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. La final, părintele protopop Ioan Bogdan a adresat cuvinte de mulțumire tuturor oaspeților prezenți, exprimându-și bucuria prilejuită de acest eveniment cu totul special găzduit de parohia Aiud II.

Foto credit: Simona Pleșa

Share