Lansarea cărții „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, la Târgu Mureș

În data de 13 decembrie 2023, la Sala mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș, s-a desfășurat un eveniment cultural de excepție. Începând cu ora 18:00, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, scrisă de către părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul a debutat la ora 18:00 și a fost moderat de părintele Răzvan Șulea, protoiereu al Protopopiatului Ortodox Târgu Mureș, care a rostit cuvântul de bun-venit.

În continuare, a luat cuvântul părintele Ovidiu Bârsan, care a prezentat cu multă acribie conținutul lucrării. Sfinția sa a subliniat faptul că această carte ne prezintă un altfel de om, statornic asemenea unui brad, care nu se străduiește deloc să arate cuiva cine este. Chiar dacă unui cititor postmodern i s-ar putea părea o poveste banală, părintele Ovidiu Bârsan a arătat explicit că personajul cărții ne învață pe toți să fim onești, mai ales cu noi înșine. Apoi, Simona Pleșa a oferit câteva detalii despre icoana care împodobește coperta – „Împăratul Slavei” (secolul al XIV-lea, colecția galeriei Tretyakov, Moscova) și despre ilustrațiile de pe parcursul cărții.

Totodată, autorul lucrării, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, a prezentat auditoriului ideea de la care a pornit scrierea acestei cărți și motivele pentru care un bătrân simplu a devenit subiectul unei istorisiri. În aceeași ordine de idei, părintele profesor a remarcat stările de bucurie și liniște pe care le-a experimentat în cadrul întâlnirilor reale cu bătrânul Iosif, arătând tuturor beneficiile simplității în care trăia acesta. La final, grupul colindătorilor din cadrul Asociației „Tineri Pentru Tineri” din Târgu Mureș a susținut un recital de colinde, după care publicul numeros a primit autografe din partea autorului.

Lucrarea „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi” a văzut recent lumina tiparului la Editura Doxologia din Iași. Departe de a fi un volum științific, cartea ne prezintă un model al simplității apropiat nouă, un „personaj” pentru care timpul se traduce ca sfințire a vieții. Însă dincolo de simplitate, cititorul va găsi, în aceste povestiri, înțelepciunea bătrâneții, frumusețea vieții, rostul esențial al ascezei și, mai ales, puterea credinței, care pe toate le poate înfrumuseța și întări. Mai mult decât atât, autorul cărții propune fiecărui cititor posibilitatea descoperirii unui bunic înțelept precum Iosif, personajul povestirilor, chiar în propriul suflet.

Share