Lansarea volumului colectiv „Biserica și statul: Perspective diacronice asupra unei relații polivalente”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

În încheierea ediției a XXII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă, a avut loc prezentarea volumului colectiv intitulat „Biserica și statul: Perspective diacronice asupra unei relații polivalente”. Manifestarea s-a desfășurat marți, 9 mai a.c., de la ora 19.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În seara zilei de marți, 9 mai 2023, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a găzduit un eveniment cultural-academic cu totul special. De la ora 19.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, a avut loc lansarea lucrării intitulate „Biserica și statul: Perspective diacronice asupra unei relații polivalente”. Volumul, apărut în primăvara acestui an la Editura Doxologia din Iași, este editat de către arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu și asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Manifestarea, organizată ca un epilog al ediției a XXII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), s-a bucurat de participarea unui public numeros, din care au făcut parte părinți profesori, participanți la ISSTA 2023, studenți teologi, clerici și credincioși din Alba Iulia și împrejurimi.

În prima parte a manifestării, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a realizat, în calitate de moderator al evenimentului, o prezentare succintă a conținutului volumului. Cu această ocazie, a adresat cuvinte de felicitare tinerilor teologi și cercetători care s-au alăturat acestui proiect științific. Apoi, a luat cuvântul arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu. Sfinția sa a făcut cunoscut modul în care, în urmă cu un an și jumătate, au fost puse bazele acestui demers academic. În continuare, s-a adresat celor prezenți pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, cadru didactic universitar la Facultatea de Drept din Sibiu. În calitate de coautor al apariției, preacucernicia sa a vorbit despre conceptul de simfonie bizantină în contextul societății actuale.

Dintre „semnatarii” volumului, au mai luat cuvântul Mihaela-Viorica Rușitoru, expertă în educaţie pentru copii, tineri, adulţi şi seniori, și Dragoș Ursu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, preocupat îndeaproape de istoria Bisericii Ortodoxe Române în perioada regimului comunist. În final, s-a adresat publicului asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah, prilej cu care a adresat mulțumiri cordiale tuturor celor care au sprijinit realizarea acestui volum. De asemenea, au oferit completări prețioase pe marginea subiectului prof. univ. dr. Mark J. Cherry și pr. prof. univ. dr. Dumitru A. Vanca. În încheierea evenimentului, ca un „apolis” al Simpozionului, un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au interpretat un buchet de patru cântări pascale.

În discursul rostit la începutul întâlnirii, arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu a reliefat aspectul inedit și complex al acestei apariții: „Volumul de față însumează meditații asupra unor teme variate: aportul cultural și civilizațional al creștinismului în societate, raportul dintre imperium și sacerdotium în textele liturgice, legătura dintre canon și lege civilă în statul «creștin», sinergia dintre Biserică și Stat în educație, credință vs. ideologie, secularizarea, raportul dintre teologie și drepturile omului, libertatea religioasă și rolul Statului în dialogul interreligios, relația dintre Biserică și curentul liber cugetător sau viața Bisericii în comunism. De fapt, proiectul nostru reprezintă o invitație la redescoperirea și dezvoltarea acestei teme de cercetare în mediul academic teologic. Dialogul dintre Biserică și Stat pare uneori imposibil de realizat. Alteori, pozițiile sunt vehement exprimate. Cu toate acestea, credem că soluția colaborării mai mult sau mai puțin dorite are drept țintă omul și împlinirea lui spiritual-materială”.

Asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah a evidențiat însemnătatea lucrării apărute recent la Editura Doxologia: „Relația dintre Biserică și Stat, după cum ne anunță titlul acestui volum, este una polivalentă și într-o continuă schimbare, pentru că societatea se află, la rândul ei, într-o continuă schimbare. De aceea, anumite provocări recente precum situația pandemică sau chiar conflictul geopolitic și militar actual ne relevă necesitatea de a regândi cooperarea dintre Biserică și Stat sau raportul pe care Biserica ar trebui să-l aibă față de Stat și viceversa. Sperăm ca acest volum să ne ofere posibilitatea unei dezbateri deschise și să ne ajute să privim problema relației dintre Biserică și Stat din mai multe unghiuri, astfel încât să generăm soluții concrete ancorate în actualitate”.

Share