Lansarea volumului „Teologia post-decembristă”, semnat de pr. acad. George Remete, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

Marți, 20 mai 2025, Facultatea de Teologie Ortodoxă din vechea Cetate a Bălgradului a găzduit un nou eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat „Teologia post-decembristă”, scris de către părintele profesor George Remete, membru corespondent al Academiei Române.

Marți, 20 mai a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc lansarea volumului cu titlul „Teologia post-decembristă”, semnat de părintele academician George Remete. Manifestarea s-a desfășurat începând cu ora 19.00, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae”, și a fost moderată de către arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din vechiul Bălgrad. La eveniment au participat numeroși părinți profesori, tineri teologi, clerici și credincioși din Alba Iulia și împrejurimi. Alături de cei prezenți s-a aflat domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Lucrarea a fost prezentată de către părintele prof. univ. dr. Lucian D. Colda, titularul catedrei de Patrologie din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Sfinția sa a prezentat principalele particularități ale volumului, subliniind caracterul inedit al operei. Pr. prof. univ. dr. Lucian D. Colda a punctat aspectele esențiale care definesc conținutul lucrării, amintind în acest sens faptul că volumul propune o analiză a transformărilor Teologiei Ortodoxe românești în contextul libertății religioase din perioada postdecembristă. Lucrarea intitulată generic „Teologia post-decembristă” a apărut la Editura Paideia din București, în anul 2025.

În a doua parte a evenimentului, părintele academician George Remete, autorul cărții „Teologia post-decembristă”, a reliefat motivul care a stat la baza apariției operei: „Am scris această lucrare din dorința de a prezenta diferențele esențiale dintre învățământul teologic din anii regimului comunist și cel din perioada postdecembristă. În acest sens, am punctat, întâi de toate, faptul că învățământul teologic din perioada comunistă, deși insuficient și modest din punct de vedere informațional, a avut o direcție precisă, păstrând cu fidelitate învățătura Bisericii”. La finalul evenimentului, doritorii au avut ocazia să își procure cartea cu autograful autorului.

Share