Liceul Tehnologic „Vasile Nedea” din Deda, județul Mureș, a găzduit vineri, 22 noiembrie, lucrările Cercului pedagogic al profesorilor de Religie Ortodoxă din zona municipiului Reghin. Cadrele didactice, preoții și invitații au asistat la o lecție deschisă intitulată „Sfântul Andrei, Apostolul românilor”, susținută de prof. Ionuț Marcel Bîrsan. Scopul principal al activității a fost de a oferit cadrelor didactice o abordare metodologică eficientă a temei, prin exemple de bune practici și activități interactive care pot fi implementate în cadrul orelor de Religie.
Obiectivele activității au fost: îmbogățirea cunoștințelor elevilor despre viața și misiunea Sfântului Apostol Andrei, dezvoltarea unor metode interactive de predare a temei, care să implice activ elevii în învățare, și promovarea unei înțelegeri profunde a semnificației istorice și spirituale a Sfântului Apostol Andrei pentru poporul român. Într-o atmosferă de emoție, lecția a început cu rugăciunea „Tatăl nostru” și a fost încadrată liturgic, elogiind, mai întâi, praznicul din 21 noiembrie, când am sărbătorit Intrarea Maicii Domnului în biserică.
Lecția susținută de prof. Ionuț Marcel Bîrsan a fost o îmbinare armonioasă între clasic și modern, între metodele de predare folosindu-se: prezentarea power-point cu aspecte din viața și activitatea Sfântului Apostol Andrei și audiția muzicală a colindului Sfântului Apostol Andrei. În evaluarea lecției, domnul profesor a folosit platforma educațională dedicată materiei Religie Ortodoxă, red-religie.ro, precum și Wordwall, antrenând copiii într-un concurs interactiv și atractiv. Încheierea lecției s-a desfășurat într-un regal artistic. Elevii, îmbrăcați în straie populare, au adus colindul străbun în sufletele emoționate ale oaspeților.
La finalul activității metodice, au fost aduse aprecieri din partea direcțiunii școlii, doamnele prof. dir. Maria Ștețco și prof. dir. adj. Liliana Covrig-Bănulici remarcând în mod deosebit activitatea didactică desfășurată la catedră de prof. Ionuț Marcel Bîrsan. Doamna prof. Mariana Alina Bexa, inspector de Religie în județul Mureș, a apreciat folosirea mijloacelor IT și a platformelor educaționale deschise. De asemenea, am apreciat conținutul bogat de informații prezentate în lecție, precum și ținuta de sărbătoare a elevilor. Întâlnirea a subliniat încă o dată faptul că tradiția se trăiește, tradiția se transmite și, prin aceasta, poporul român rămâne nemuritor și pururea luptător. Creștinismul românesc este unul autentic de origine apostolică, iar acest lucru ne determină să fim stăruitori și puternici în credința strămoșească.
Prof. Daniela Friciu
Coordonatorul Cercului pedagogic