Liceeni din județul Alba, premiați la Olimpiada Națională de Religie de la Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în perioada 19-23 aprilie 2023, s-a desfășurat, la Arad, Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă pentru clasele IX-XII, organizată de Ministerul Educației. Lotul olimpicilor care au reprezentat județul Alba la această prestigioasă competiție a fost format din Maria Magdalena Hanganu (cls. a IX-a), Cristian Ștefan Orlea (cls. a X-a), Alexandru Szasz (cls. a X-a), elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Darius Păcurar (cls. a XI-a), elev al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simeon Ștefan” din Alba Iulia, Roxana Muntean (cls. a XI-a), elevă a Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, și Paula Stoica (cls. a XII-a), elevă a Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș.

Competiția școlară s-a ridicat la standardele impuse de un astfel de eveniment, astfel că, în cele cinci zile ale evenimentului, elevii și dascălii s-au bucurat de profesionalismul, răbdarea, ospitalitatea și dragostea organizatorilor acestei întâlniri din orașul de pe malul Mureșului. Trebuie menționate rezultatele deosebite obținute de elevii participanți la această competiție școlară (Mențiune clasa a IX-a – Maria Hanganu; Mențiune clasa a X-a – Alexandru Szasz; Diplomă de excelență – Darius Păcurar; Premiu special – Roxana Muntean și Paula Stoica ), care au însemnat recunoașterea credinței, a efortului, a inteligenței și a muncii asidue depuse de tineri, dar și de dascălii care i-au pregătit (pr. prof. Ioan Nistor, pr. prof. Florin Botezan, prof. Simona Himcinschi și prof. Valentin Petru).

Cu acest prilej, olimpicii județului Alba au avut ocazia și privilegiul de a cunoaște locuri noi, încărcate de istorie, credință și tradiție. Astfel, tinerii au vizitat prima instituție teologică ortodoxă de nivel academic din Transilvania – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad –, așezământul monahal Hodoș Bodrog, cea mai veche mănăstire ortodoxă cu viață monahală neîntreruptă din România, dar și Muzeul memorial „Ioan Slavici” din Șiria. Alături de aceste popasuri semnificative, cele mai importante, frumoase și trainice amintiri, care vor rămâne adânc întipărite în inimile tinerilor olimpici, vor fi, însă, emoțiile, serile pline de cântec și prieteniile care s-au legat în timpul șederii lor pe meleaguri arădene.

Prof. Mihai Ștefan Zăgrean
Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna

Share