Liturghie arhierească la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș

În Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, rudenia Domnului), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În data de 27 decembrie 2020, în Duminica după Nașterea Domnului, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Târgu-Mureș. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu-Mureș VIII, părintele Silviu Negruțiu, preot al parohiei Târgu-Mureș II, și părintele Petru Șerban, păstor al parohiei Târgu-Mureș II, sector II.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Sfântul Arhidiacon Ștefan, prin atitudinea sa, ne cheamă să-L mărturisim pe Hristos prin cuvânt și prin faptă. Văzând conduita noastră, cei indiferenți și necredincioși se vor simți atrași de Hristos întocmai precum magnetul atrage piliturile de metal. Un dicton străvechi răsună așa: «Exempla trahunt», adică «Exemplele bune atrag, înrâuresc». Privind la eroismul moral al Sfântului Ștefan, se cuvine să înfruntăm cu mult curaj pe atei, sectari și răuvoitori, care denigrează tradițiile noastre sfinte moștenite din străbuni. Trăind o viață după principiile evanghelice, noi vom putea ajuta pe cei din jurul nostru să înțeleagă frumusețea Ortodoxiei și, totodată, să înțeleagă că Biserica Ortodoxă este Hristosul Care viețuiește mai departe pe pământ, cum au definit-o Sfinții Părinți Capadocieni”.

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiu și împrejurimi.

 

Share