Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

13 Decembrie 2020

În cea de-a XVIII-a Duminică după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri. Înconjurat de un sobor de clerici, Ierarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a XXVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, numită și a Sfinților Strămoși după trup ai Domnului, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă Pilda celor poftiți la cină, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor albaiulieni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus:

„În toiul celor mai diverse ocupații, noi găsim timp pentru satisfacerea dorințelor sau chiar capriciilor noastre: un hobby, un sport oarecare, privire la televizor, taifas, plimbare, citirea unei cărți sau studierea unei științe. Dar pentru Bunul Dumnezeu nu găsim timp, adică pentru rugăciune, pentru meditație, pentru cercetarea sfintei biserici, pentru citirea Bibliei sau a Sfintei Scripturi. Suntem mai tari și mai activi când lucrăm pentru pieirea noastră decât atunci când lucrăm pentru mântuirea noastră.

Vremea este scumpă și, cu toate acestea, foarte puțini o prețuiesc. Fericitul Augustin spunea: «Când vi se scurge vinul, voi sunteți triști, dar când pierdeți vremea, voi sunteți veseli». Cea mai bună întrebuințare a timpului constă în consacrarea acestuia lui Dumnezeu. Cine nu îi dă lui Dumnezeu timpul său, pe acela Cel Preaînalt îl va lipsi de fericirea veșnică. La această fericire ne cheamă pe noi Stăpânul ceresc astăzi, când zice: «Veniți, că, iată, acum toate sunt gata»”.

 

Share