Liturghie arhierească la Catedrala mare din Târgu-Mureș

Duminică, 31 octombrie 2021, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Catedrala mare din Târgu-Mureș. Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși târgumureșeni.

În Duminica a XXII-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor dreptslăvitori din Târgu-Mureș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu-Mureș VIII, părintele Silviu Negruțiu, păstor al parohiei Târgu-Mureș II, și părintele Petru Șerban, preot al parohiei Târgu-Mureș II, sector II.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Zidiți după chipul lui Dumnezeu, noi nu facem parte din familia maimuțelor, pentru că purtăm în noi un suflet nemuritor. Avem certitudinea victorioasă că viața noastră continuă dincolo de barierele mormântului și de vălurile morții. Iată de ce trebuie să trăim creștinește, pentru ca la sfârșit să primim odihnă în casa nefăcută de mână și veșnică din ceruri. De-am dobândi lumea întreagă cu toate comorile și splendorile ei, dar ne-am păgubit mântuirea sufletului, viața noastră este egală cu zero. De aceea, un ilustru predicator exclama oarecând: «O, orbire! Se socotește mare rău dacă trupul și-a pierdut sufletul, dar mai mare rău este dacă sufletul L-a pierdut pe Dumnezeu»”.

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiu și împrejurimi.

Share