Liturghie arhierească la hramul bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia

La data de 2 februarie 2024, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în parohia Alba Iulia – Întâmpinarea Domnului. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Radu Țuțui.

Vineri, 2 februarie a.c., în ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Alba Iulia – Întâmpinarea Domnului, comunitate păstorită de către părintele Radu Țuțui. Arhipăstorul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu ocazia hramului bisericii parohiale. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Alexandru Ghivirigă a fost hirotonit diacon. La finalul Sfintei Liturghii, în semn de mulțumire și prețuire, părintele paroh i-a oferit Întâistătătorului Eparhiei noastre o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Iisus.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Se cuvine să deschidem ușa inimii noastre lui Hristos prin credință, prin rugăciune și prin Sfânta Împărtășanie. Dacă El găsește sufletul nostru înnegrit de păcat, îl face mai alb decât zăpada. Dacă ne găsește goi, ne îmbracă în straiele regale ale unui nobil. Dacă ne găsește flămânzi și însetați, ne așează la masa ospățului Său duhovnicesc. Dacă ne găsește într-un bordei murdar, îl transformă pe acesta în templu sfânt, încât să-L putem primi pe Mântuitorul nostru precum L-au primit Maica Domnului și Dreptul Simeon în inimile lor și în brațele lor”.

Piatra de temelie a bisericii „Întâmpinarea Domnului” a fost așezată în anul 1988. Lucrările de construcție a noului locaș de închinare au fost demarate de către părintele Doru Gheaja. Parohia Alba Iulia – Întâmpinarea Domnului a fost înființată în anul 2013. În toamna aceluiași an, pe data de 6 octombrie, a fost instalat în demnitatea de paroh părintele Radu Țuțui. Din anul 2015, au fost reluate lucrările de edificare și înfrumusețare a bisericii care deservește ca locaș de rugăciune pentru credincioșii din cartierul albaiulian Ampoi III.

În perioada 2017-2018, a fost montat iconostasul, acesta fiind executat în lemn de stejar de către sculptorul Constantin Leah. La finalul anului 2018, noua catapeteasmă a fost împodobită cu 44 de icoane pictate în stil tradițional de către Ana Jilinschi. La demisolul edificiului, a fost amenajată capela mortuară. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, la data de 2 februarie 2020. În prezent, biserica este pregătită pentru a primi haina picturii în tehnica fresco.

Share