De sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia. Chiriarhul Alba Iuliei a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.
Miercuri, 21 mai a.c., în ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș. Cu ocazia hramului acestei vetre monahale, Arhipăstorul nostru a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Serafim Dediu a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Afteia. Obștea viețuitorilor de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Paisie Toma.
Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus:„Vă fericesc pe toți care ați venit astăzi în pelerinaj la Mănăstirea «Sfinților Împărați» din Afteia. Să fiți încredințați că Dumnezeu vă va răsplăti osteneala și, prin mijlocirea Sfinților Constantin și Elena, vă va face parte de alese împliniri. Mergeți acasă, acum, mulțumiți că L-ați întâlnit pe Hristos pe acest «Sion sfânt», primind de la El har, milă, pace și ajutor ceresc”.
Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș, a fost ridicată pe locul unei vechi așezări monahale a cărei înființare datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Străvechea vatră călugărească de aici, cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăișor, avea să devină locul de rugăciune al Sfântului Cuvios Sofronie, recunoscut ca fiind un apărător fervent al Ortodoxiei transilvănene împotriva impunerii samavolnice a uniatismului. Desființată în anul 1788 de către stăpânirea habsburgică, Mănăstirea de la Afteia a fost reactivată abia în prima jumătate a secolului al XX-lea, la anul 1926.