Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Cipăieni, protopopiatul Luduș

La data de 20 iulie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Mănăstirea Cipăieni, protopopiatul Luduș, cu ocazia prăznuirii hramului.

Joi, 20 iulie 2023, când Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea Cipăieni, protopopiatul Luduș. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului acestui așezământ călugăresc. Vatra monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Varvara Habic și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Ilie Ovidiu Văcar.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Praznicul de astăzi ne învață despre înălțarea omului spre Dumnezeu și despre trăirea integrală în El. Când îl vedem pe Sfântul Prooroc Ilie vorbind cu Marele Dumnezeu, pe Muntele Carmel, și cu Domnul Hristos, pe Muntele Tabor, auzim parcă îndemnul Psalmistului biblic: «La munți, suflete, să ne ridicăm; mergi acolo de unde vine ajutorul». Da! Privind la Slăvitul Profet al lui Israel, primim îndemnul ridicării la munții virtuților morale: credința, rugăciunea și râvna fierbinte pentru Cel de Sus, aceasta culminând cu dragostea. Atât credința făcătoare de minuni, cât și trăirea duhovnicească ale Sfântului Ilie sunt admirabile și fac din el un model pilduitor pentru credincioșii Legii vechi și ai Legii noi, deopotrivă”.

Biserica Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni (comuna Sânger) a fost edificată începând cu anul 1996, urmând ca în anul 2001 să fie ridicat altarul de vară. În anul 2010, au fost demarate ample lucrări de reabilitare a bisericii și a anexelor din vecinătatea locașului, toate acestea fiind realizate prin jertfa părintelui duhovnic, a maicii starețe și a numeroșilor credincioși care au contribuit cu multă dragoste și jertfelnicie la bunul mers al vieții așezământului monahal.

Începând cu anul 2017, interiorul locașului de închinare a fost împodobit în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Mihai Coman din București. Iconostasul a fost realizat din lemn de tei, fiind sculptat la atelierul meșterului Nicolae Câmpeanu din localitatea Sânmărghita (comuna Mica), județul Cluj. Icoanele care îl împodobesc au fost realizate între anii 2015-2019, prin truda și iscusința artiștilor Alexandru și Crinela Antonescu din Alba Iulia. Slujba de sfințire a iconostasului a fost săvârșită de către Părintele Arhiepiscop Irineu la data de 20 iulie 2020.

Share