Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea

De Praznicul Nașterii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Mănăstirea Recea. În ajunul sărbătorii, Chiriarhul nostru a săvârșit slujba Vecerniei mari cu Litie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În ziua Praznicului, Înaltpreasfințita Sa a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară al așezământului monahal.

Miercuri, 8 septembrie a.c., zi în care prăznuim Nașterea Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea Recea, protopopiatul Târgu-Mureș, cu prilejul hramului acestei vetre monahale. În ajunul sărbătorii, Arhipăstorul nostru a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie, după care a rostit o meditație duhovnicească. În ziua Praznicului, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară al Mănăstirii, în prezența a numeroși credincioși pelerini.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Trăim timpuri marcate de un profund dezastru moral și de un haos înspăimântător, în care Legea lui Dumnezeu este respinsă și numele Lui este disprețuit. Pelerinajul nostru prin această lume este plin de împotriviri, de pericole, de obstacole care vin de la lume, de la trup și de la diavolul. Omenirea întreagă este încă sclava materialismului, ateismului practic, plăcerilor vinovate și răutăților cumplite care se extind peste tot pământul ca un cancer îngrozitor. În această situație este foarte ușor pentru noi să devenim robi ai pasiunilor dezordonate și ai păcatelor de tot felul. Însă, să nu ne pierdem nădejdea, pentru că avem în ceruri o inimă de mamă care se ocupă de soarta noastră și ne izbăvește de tot răul. Ea ne stă alături în toată vremea și în tot locul. Ea privește cu bunătate maternă durerile lumii. Ea șterge lacrimile celor suferinzi, uitați și disperați. Ea ne obține de la Fiul ei și Dumnezeul nostru mângâiere, milă și iertare”.

*

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, ridicată în apropierea municipiului Târgu-Mureș, a luat ființă în anul 1991, constituind o pecete spiritual-creștină ce se alătură noilor mănăstiri construite în țara noastră. Înainte de edificarea locașului de cult, pe locul actualei vetre monahale s-au aflat o bisericuță și o clădire administrativă, ambele fiind în fază primară de execuție. Acestea aveau să fie finalizate și finisate într-un timp relativ scurt, urmând ca în anul 1992 să fie construite altarul de vară și clopotnița, în stil rustic românesc. Între anii 1993-1995, a fost ridicată stăreția, corpul de chilii și o casă de oaspeți alcătuită din două apartamente și o sală spațioasă de conferințe.

Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată la data de 24 aprilie 1995, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, construcția propriu-zisă a bisericii durând din toamna anului 1995 până în vara anului 1996. Între anii 1999-2003, interiorul locașului de cult a fost împodobit cu mozaic de Murano, biserica fiind târnosită la data de 7 septembrie 2003 de către vrednicii de pomenire Petru al VII-lea, Patriarh și Papă al Alexandriei și al întregii Africi, și Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ansamblul monahal de la Recea prezintă un caracter rustic românesc cu unele influențe bizantine și brâncovenești preluate de la mănăstirile din zona subcarpatică a Munteniei și ale celor din centrul și nordul Moldovei. Obștea viețuitoarelor acestei mănăstiri se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Cristina Chichernea.

Share