În data de 29 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului.
Joi, 29 iunie 2023, când Biserica noastră face pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râmeț, protopopiatul Aiud. Cu prilejul hramului noii biserici, Ierarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului monahal. În această zi de aleasă bucurie duhovnicească, la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț au poposit sute de credincioși din întreaga Transilvanie.
Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Noi vom reuși să fim martori fideli și biruitori ai Evangheliei mântuirii și s-o mărturisim cu demnitate dacă perseverăm în rugăciune, dacă ne antrenăm cu virtutea și dacă-L urmăm întru toate pe Iisus Hristos, Viteazul cu «inimă de leu», adevăratul Atlet al lui Dumnezeu, Eroul de pe Golgota. Mântuitorul nostru preadulce, Mielul divin înjunghiat pentru păcatele lumii, a murit de dragul nostru pe o Cruce ca să ne dăruiască iertarea păcatelor și mântuirea veșnică. Totodată, El a promis răspicat că «cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui». Acela va primi cununa slavei netrecătoare”.
Mănăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. Prima atestare documentară a vetrei monahale datează din anul 1377, detaliul fiind menționat pe al doilea strat de pictură al bisericii vechi. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, locașul de cult a fost restaurat în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826-1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea regimului comunist în România.
Așezământul monahal de la Râmeț a cunoscut o revitalizare intensă în timpul păstoririi Episcopului Emilian. În anul 1988, vechea biserică a fost restaurată și salvată de la degradare, în urma efectuării unei operațiuni complexe de ridicare. Între anii 1982-1986, a fost edificată noua biserică, slujba de târnosire fiind oficiată la data de 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist, înconjurat de un numeros sobor de arhierei. În prezent, obștea Mănăstirii Râmeț se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Apolinaria Barb.