Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Aiud

Duminică, 27 martie 2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu prilejul hramului. Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a acestui așezământ monahal.

În Duminica a treia din Postul Mare, numită „a Sfintei Cruci”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica nouă a Mănăstirii. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Gavriil Vărvăruc, exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Ioan Deteșan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Bărboși, protopopiatul Luduș.

În cuvântul adresat celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne cheamă astăzi să ne luăm crucea și să-L urmăm pe calea strâmtă a necazurilor și suferințelor, a renunțărilor și adversităților. Asumarea crucii începe cu lepădarea de sine și cu dezbrăcarea de omul cel vechi, plin de răutate și egoism, de ambiții deșarte și pasiuni dezordonate. Purtătorii crucii sunt toți aceia care, în chip smerit, slujesc lui Dumnezeu și oamenilor, fiind totdeauna gata să se sacrifice de dragul celuilalt. Creștinii adevărați merg după Hristos pe drumul spinos al vieții, eliberându-se din cleștele patimilor și înaintând spre desăvârșirea morală, spre ținta sfințeniei”.

De asemenea, tot în această zi, Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud a găzduit ultima parte a Simpozionului Național de Martirologie, derulat sub genericul „Biografii spirituale și represiune politică în România comunistă. Centenarul nașterii părintelui Ioan Iovan (1922-2022)”. Ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, manifestarea științifică a debutat ieri, 26 martie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Bazele acestui eveniment academic deosebit, organizat anual în Eparhia noastră, au fost puse tocmai la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, în urmă cu mai bine de un deceniu, cu ocazia organizării unei întruniri restrânse ce a avut ca scop promovarea imaginii mărturisitorilor din temnițele comuniste.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protosinghel Gavriil Vărvăruc a reliefat importanța academică și împlinirea spirituală prilejuite de manifestarea derulată la Alba Iulia și Aiud: „Ne-am bucurat sufletește în aceste două zile, mai întâi cu desfășurarea lucrărilor Simpozionului de Martirologie – anul acesta, în format fizic –, iar astăzi de prezența caldă și părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit un cuvânt încurajator și deplin duhovnicesc pentru această sărbătoare. Îi mulțumim Arhipăstorului nostru pentru purtarea Sa de grijă, precum și tuturor celor care s-au ostenit în buna desfășurare a Simpozionului de Martirologie, ajuns anul acesta la a VIII-a ediție”.

Ridicat în semn de aleasă cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, așezământul monahal din municipiu reprezintă un loc al întâlnirii cu toți cei care, în timpul regimului comunist, s-au dovedit biruitori fervenți asupra chinurilor și asupririlor venite din partea prigonitorilor. Înființat în anul 2001 de către părintele Iustin Pârvu, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire în urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu.

Share