Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Subpiatră, protopopiatul Câmpeni

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestei vetre monahale, Înaltpreasfințita Sa a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Joi, 14 octombrie 2021, când Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La momentul rânduit din cadrul slujbei, diaconul Alexandru Marian a fost hirotonit preot pe seama parohiei Trifești, protopopiatul Câmpeni. Obștea monahală de la Subpiatră se află sub oblăduirea maicii starețe stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui ieromonah Ioil Sîngeorzan.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Chiriarhul nostru a spus: Omul înțelept se îngrijește de sufletul său, căci după plecarea de aici nu mai poate aduce roade de pocăință și de fapte bune. Aici sunt nevoințele și ostenelile, iar acolo cununile și odihna. Aici este lupta cu vrăjmașii văzuți și nevăzuți, iar acolo răsplata pentru vitejie și biruință. Aici este sârguința cu smerenie, iar acolo cinstea și slava. Aici se fac lucrurile binelui și ale răului, iar acolo omul primește după faptele sale. Toate acestea le știa Sfânta Cuvioasă Parascheva, motiv pentru care a făcut din viața sa pământească o pregătire pentru întâlnirea cu Mirele Hristos pe tărâmul Împărăției veșnice. Acolo, împreună cu îngerii, se bucură sufletul ei”.

Potrivit tradiției, biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua) a fost edificată în anul 1797, pe locul unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Peste două secole, la data de 8 iunie 1997, a fost așezată piatra de temelie pentru noua biserică ce poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Lucrările de zidire a locașului s-au încheiat în anul 2007, urmând ca în perioada anilor 2016-2020 să fie împodobit în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Valentin Baci din Cugir. Slujba de târnosire a noii biserici a Mănăstirii de la Subpiatră a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu pe data de 13 septembrie 2020, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

Share