Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Măgina

Pe data de 24 iunie a.c., în a doua zi de Rusalii, Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, cu prilejul hramului.

Luni, 24 iunie 2024, în a doua zi de Rusalii (Sfânta Treime), dată la care Biserica noastră prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, protopopiatul Aiud. Cu prilejul hramului acestei vetre călugărești, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Stareț al acestui așezământ monahal este părintele protosinghel Serafim Crucianu.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Credința în Sfânta Treime și învățătura despre Sfânta Treime au o însemnătate mare și binefăcătoare pentru viața și mântuirea noastră. În primul rând, credința în Sfânta Teime ne arată că Dumnezeu, după ce a creat lumea, nu a părăsit-o, nici nu a lăsat-o în voia întâmplării. Tatăl a creat-o, Fiul a răscumpărat-o și Duhul Sfânt o sfințește, o desâvârșește, ca să ajungă într-o zi întreaga creație o împărăție a harului divin. În al doilea rând, învățătura despre Sfânta Treime ne ajută să înțelegem că Dumnezeul nostru nu este un anonim, cum spuneau unii, și nu este una cu natura, adică una cu un arbore, cu o piatră sau cu o stea, cum spuneau și spun alții, ci este o Persoană Vie, Atotputernică și Bună Care ne vede, ne aude, ne înțelege și intervine cu tandrețe în toate circumstanțele vieții noastre”.

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, una dintre cele mai vechi așezări monahale din Ardeal, datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Această vatră călugărească a fost consemnată în decretele imperiale din anii 1784 și 1785, fiind înscrisă între cele 11 școli românești din Ardeal. De asemenea, așezământul este cunoscut și datorită luptelor desfășurate aici în perioada Revoluției din anii 1848-1849, la Măgina fiind organizată o tabără militară cu scopul apărării țărănimii din munți. În a doua jumătate a secolului XX, biserica Mănăstirii Măgina a fost restaurată din temelii, fiind resfințită în anul 1992.

Share