Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș

În data de 23 aprilie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș. Cu prilejul hramului, Arhipăstorul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite și a rostit cuvântul de învățătură.

Vineri, 23 aprilie 2021, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș. Cu prilejul hramului vechii biserici a acestui așezământ, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite și a rostit cuvântul de învățătură. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Rafaela Purda.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Noi am venit pe acest pământ, unde stăm puțin: ne ostenim, suferim și muncim. Pe urmă plecăm, pentru că nu avem aici cetate stătătoare, cetățenia noastră fiind în ceruri. Însă nu lungimea vieții contează cel mai mult, ci modul în care tu i-ai dat un sens, modul în care tu ai valorificat timpul și talanții. Ferice de creștinul care viețuiește aici ca un slujitor bun și credincios, așteptând în veghe activă pe Stăpânul său veșnic. Cine nu are gândul său îndreptat spre Cel Preaînalt și cine nu suspină ca un pelerin după cer, acela nu se va bucura de vederea lui Dumnezeu și nu se va înfrupta de Împărăția cea de sus, unde sfinții și drepții și martirii creștinătății ca luminătorii strălucesc”.

Viața monahală de la Țeț își identifică începutul cu data de 15 august 1952, când monahul Ghenadie Marciu – călugărit la Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) de către părintele Arsenie Boca – a ajuns aici şi a ridicat prima biserică. Părăsit din motive politice, așezământul a fost reînființat în anul 1990 de către părintele Sofronie Boboia. Noul locaș de cult, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ridicat între anii 1994-2002, biserica fiind sfințită la data de 26 iulie 2003. Ca și localizare geografică, Mănăstirea de la Țeț se află la o distanţă de 60 km de municipiul Sebeş, fiind situată pe cursul Văii Sebeş – Şugag – Tău – Miraj.

Share