Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” din Valea Bistrei

Pe data de 24 aprilie 2023, Părintele Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Mănăstirea „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” din Valea Bistrei. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de binecuvântare a noului clopot al așezământului monahal.

Luni, 24 aprilie a.c., în ziua pomenirii Sfinților Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” din Valea Bistrei, protopopiatul Câmpeni. De la ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu ocazia prăznuirii hramului acestei vetre călugărești. La finalul slujbei, Chiriarhul nostru a săvârșit slujba de binecuvântare a noului clopot al Mănăstirii, confecționat recent în Austria. Începând cu anul 2013, obștea viețuitoarelor de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Taisia Savu.

Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat, oare, cu înaintașii noștri ardeleni din secolul al XVII-lea, dacă iluștrii Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici n-ar fi luptat cu dârzenie pentru apărarea Legii strămoșești. Cu siguranță, românii din acest mirific paradis autohton ar fi fost calvinizați și deznaționalizați, și-ar fi pierdut, deci, identitatea lor etnică. Însă, sub călăuzirea înțeleaptă a marilor arhipăstori ai Bălgradului și sunt aripile protectoare ale Ortodoxiei, înaintașii noștri și-au vindecat rănile și și-au alinat durerile, pentru a rezista în fața dușmanului cotropitor. Deviza credincioșilor români din Transilvania era: «Iar noi locului de ținem / Cum am fost, așa rămânem»”.

Scurt istoric al Mănăstirii de la Valea Bistrei

Mănăstirea „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” de la Valea Bistrei este situată în nord-vestul județului Alba, aparținând din punct de vedere administrativ de orașul Câmpeni. Așezământul monahal a fost înființat în urmă cu 25 de ani, la data de 5 iunie 1998, funcționând pentru o scurtă perioadă sub ascultarea Mănăstirii Lupșa. Începând cu anul 2001, vatra călugărească a fost organizată ca schit de maici. În urma hotărârii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 28 septembrie 2012, Schitul Valea Bistrei a fost ridicat la rang de Mănăstire. Piatra de temelie pentru biserica Mănăstirii a fost așezată în anul 1999, lucrările de construcție a locașului de cult și a corpului de chilii fiind demarate trei ani mai târziu.

Sfinții Ierarhi Transilvăneni, arhierei de seamă ai Bisericii strămoșești

Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici au fost arhipăstori ai Mitropoliei Transilvaniei în secolul al XVII-lea, având scaunul vlădicesc la Alba Iulia. Sfântul Ilie Iorest și-a desfășurat activitatea între anii 1640-1643. În tot acest timp, a depus eforturi intense pentru păstrarea nealterată a credinței ortodoxe, opunându-se fără preget impunerii samavolnice a calvinismului în rândul românilor ardeleni. Sfântul Simion Ștefan a fost întâistătător al Mitropoliei cu sediul la Alba Iulia în perioada 1643-1656, păstorind Biserica dreptslăvitoare din Ardeal într-un context politic și religios delicat. De numele ilustrului ierarh se leagă tipărirea Noului Testament de la Bălgrad, apărut la Alba Iulia în anul 1648. Succesor în scaunul vlădicesc a fost Sfântul Ierarh Sava Brancovici care, timp de 24 de ani, a continuat osteneala predecesorilor săi, păstorind cu multă râvnă și înțelepciune Biserica Ortodoxă din Transilvania. Ierarhii Ilie Iorest și Sava Brancovici au fost canonizați în data de 21 octombrie 1955, la Catedrala Reîntregirii. De asemenea, tot la Alba Iulia, pe 30 octombrie 2011, a fost trecut în rândul sfinților Mitropolitul Simion Ștefan.

Share