Liturghie arhierească la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa

În data de 30 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa. Arhipăstorul Alba Iuliei a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a așezământului monahal.

Sâmbătă, 30 martie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Lupșa, protopopiatul Câmpeni, vatră monahală aflată sub oblăduirea părintelui arhimandrit Melhisedec Ungureanu. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a așezământului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Teofil a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Lupșa. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Epifanie Nandrea, slujitor la Mănăstirea „Martirii Neamului” de la Muncel, a fost hirotesit întru protosinghel.

Noua biserică a Mănăstirii de la Lupșa, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Cuvioși Athoniți Siluan și Sofronie”, a fost edificată între anii 2003-2011. Sfintele slujbe sunt oficiate în noul locaș de închinare începând cu luna aprilie a anului 2005, lucrările de înfrumusețare a noii biserici fiind încheiate pe parcursul anului 2020. Locașul de cult a fost împodobit în haina picturii între anii 2017-2020, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către părintele arhidiacon Nicolae Bălan. Noua biserică a Mănăstirii de la Lupșa a fost târnosită la data de 27 noiembrie 2020, slujba fiind oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Share