Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina

Duminică, 21 noiembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, protopopiatul Aiud. Starețul acestui străvechi așezământ monahal este părintele protosinghel Serafim Crucianu.

În data de 21 noiembrie 2021, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, zi în care prăznuim Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, protopopiatul Aiud. Ierarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Bogdan Stroia a fost hirotonit diacon. De asemenea, după oficierea Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de sfințire a clopotului și a noii clopotnițe din incinta așezământului monahal. Stareț al Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Măgina este părintele protosinghel Serafim Crucianu.

Adresându-se celor prezenți în cadrul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul nostru a spus: „Astăzi noi purtăm rănile păcatelor. Suntem învăluiți în negura ispitelor și suntem foarte loviți de tragediile și amărăciunile vieții. Dar să nu disperăm, pentru că noi avem în ceruri o Împărăteasă pururea vie care ne privește cu duioșie și care mijlocește neîncetat pentru noi, copiii ei de pe pământ. Maica Domnului este apărătoarea cazurilor disperate, ajutătoarea păcătoșilor și vinovaților și rugătoare fierbinte pentru cei ce sunt de tot singuri, pentru cei pe care n-are cine să-i iubească, să-i miluiască și să le surâdă. Numai iubirea culminantă, concentrată în inima mamei noastre din cer, ne mai ține în picioare”.

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, una dintre cele mai vechi așezări monahale de pe plaiurile Transilvaniei, datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Această vatră călugărească a fost consemnată în decretele imperiale din anii 1784 și 1785, fiind înscrisă între cele 11 școli românești din Ardeal. De asemenea, așezământul este cunoscut și datorită luptelor desfășurate aici în perioada Revoluției din anii 1848-1849, la Măgina fiind organizată o tabără militară cu scopul apărării țărănimii din munți. În a doua jumătate a secolului XX, biserica Mănăstirii de la Măgina a fost restaurată din temelii, urmând să fie resfințită în anul 1992.

Share