Liturghie arhierească la Mănăstirea „Toți Sfinții” de la Cașva, protopopiatul Reghin

În data de 27 iunie 2021, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Toţi Sfinţii” din localitatea Caşva. În prezența a numeroși credincioși, Arhipăstorul nostru a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica întâi după Pogorârea Sfântului Duh, numită „a Tuturor Sfinților”, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Toţi Sfinţii” din localitatea Caşva, protopopiatul Reghin. Cu prilejul hramului acestei vetre monahale, Arhipăstorul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta așezământului. La momentul rânduit din cadrul slujbei, tânărul Grigore Costinea a fost hirotonit diacon. Obștea monastică de aici se află sub îndrumarea duhovnicească a părintelui protosinghel Ilie Pop.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus:

„Vine moartea și vai nouă dacă vom fi găsiți dezertori de la trăirea creștină, adică nepăsători și cu candela stinsă. Părinții pustiei ne spun în unanimitate: «Cum te va găsi moartea, așa vei fi judecat». Adevărații creștini au ajuns sau au devenit sfinți pentru că au petrecut în permanență în stare de veghe, conștienți fiind că lucrul cel mai important de sub soare este mântuirea sufletului. Sfântul român Ioan Iacob de la Iordan spune: «De-aș fi lipsit de toate în lume / Nimica n-am a pierde eu / Că toate nu-s așa de scumpe / Ca tine, suflete al meu».

Toate lucrurile materiale pot rămâne în urmă, dar mântuirea nu poate rămâne în urmă, pentru că nu ne naștem pe acest pământ de mai multe ori. De aceea, Sfântul Apostol Pavel zice: «Astăzi, dacă veți auzi glasul Domnului, să nu vă învârtoșați inimile voastre». Deci, până mai este timp, să ne eliberăm de zgura patimilor înrobitoare și să ne îmbrăcăm în mantia luminoasă a virtuților morale, precum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur care zice: «Dacă te-ai întinat, omule, din pricina păcatelor, înnoiește-te prin pocăință»”.

Mănăstire „Toți Sfinții” de la Cașva deține o tradiţie istorică bogată, fiind unul dintre primele aşezăminte monahale de pe aceste plaiuri. Construită pe partea stângă a Văii Gurghiului, sub dealul Dumbrăviţa, vatra călugărească datează din anul 1473, când este consemnată refugierea în acest loc a mai multor monahi din Moldova, ca urmare invaziilor tătăreşti și turceşti din nord-estul țării. Respectivul așezământ a fost distrus în 6 decembrie 1761 de armata generalului Bukow. La 18 martie 1994, a fost așezată piatra de temelie a noului locaș, urmând ca în 26 decembrie 1995 să fie sfințit paraclisul din incinta mănăstirii. Un an mai târziu au fost demarate lucrările de edificare a noii biserici și a corpului de chilii.

Share