Liturghie arhierească la Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut, protopopiatul Sebeș

Duminică, 24 septembrie a.c., în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit la hramul Schitului de la Cut, protopopiatul Sebeș. Egumen al așezământului monahal este părintele ieromonah Teofan Popa.

Pe data de 24 septembrie 2023, în Duminica a XVIII-a după Rusalii, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut, protopopiatul Sebeș. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului acestei vetre călugărești. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, diaconul Mihnea Mocanu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Băgaciu, protopopiatul Târnăveni. De asemenea, la finalul slujbei, părintele Teofan Popa, egumenul așezământului monahal de la Cut, a fost hirotesit întru protosinghel.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „În călătoria noastră pe acest pământ, care nu-i deloc ușoară, e bine să-L acceptăm pe Hristos ca tovarăș de drum și, împreună cu El, noi vom ajunge la țintă împliniți și biruitori. Viața noastră pe pământ este o nouă «Mare a Tiberiadei» pe care Mântuitorul nostru apare și umblă acum, precum a făcut demult. El este gata să ne ajute când pescuim în ape tulburi, adică atunci când ne ostenim fără rod sau atunci când suntem dezamăgiți din cauza eșecurilor și frustrărilor noastre”.

Schitul „Sfântul Siluan Athonitul” de la Cut a fost înființat în septembrie 2005, la inițiativa preotului paroh Adrian Nistor și a ctitorului Ilie Paștiu din Sebeș. Bazele noului așezământ monahal au fost puse prin osteneala a trei monahi veniți în Eparhia Alba Iuliei de la Mănăstirea Rebra-Parva (jud. Bistrița-Năsăud), cu sprijinul considerabil depus de numeroși credincioși care au oferit sub formă de donație suprafețele de teren necesare edificării vetrei călugărești. În toamna anului 2005, a fost ridicat un locaș de cult de mici dimensiuni, în Altarul căruia se află un fragment din moaștele Sfântului Siluan Athonitul. În vara anului 2006, au fost demarate lucrările de edificare a unui corp de chilii, ce înglobează biblioteca, trapeza și paraclisul cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, aflat la subsolul clădirii.

Share