Liturghie arhierească în paraclisul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia

28 Noiembrie 2021

Duminică, 28 noiembrie 2021, Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în paraclisul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Răzvan Oprea a fost hirotonit diacon.

În duminica a XXX-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă întâlnirea dintre un dregător bogat şi Mântuitorul Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. Începând cu ora 10.00, Ierarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în paraclisul acestei instituții de învățământ. La momentul rânduit din cadrul slujbei, tânărul Răzvan Oprea a fost hirotonit diacon. La Sfânta Liturghie a fost prezent și principele Nicolae – Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, însoțit de către domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

În finalul cuvântului de învățătură adresat celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Dacă prin botez am devenit fii adoptivi ai Tatălui ceresc, noi trebuie să ne atașăm de Dumnezeu cu încrederea pe care o are fiul în tatăl său și bolnavul în medicul său. Când trăim o viață îngenunchiată la picioarele lui Hristos, El ne tratează pe noi ca pe niște copii mici și toate merg pentru noi cu spor și binecuvântare. Dacă ne predăm Domnului și Mântuitorului nostru, El ne va feri de multe răutăți și viața noastră pe pământ va fi dulce și liniștită. Prin subordonarea voinței noastre proprii voinței lui Dumnezeu, noi ne facem apți de multe și nenumărate daruri dumnezeiești, iar la sfârșit vom dobândi eternitatea fericită. De aceea, și Psalmistul și Profetul David ne spune răspicat: «Fericiți sunt cei ce păzesc poruncile Domnului și-L caută pe El cu toată inima lor»”.

Biserica din incinta campusului şcolar al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia a fost ridicată între anii 2008-2014. Lucrările s-au realizat cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei şi prin implicarea conducerii instituţiei de învăţământ teologic. Pictura în tehnica fresco a fost executată de către pictorul bisericesc Adrian Sicoe, între anii 2018-2020. Locaşul de rugăciune a fost înfrumuseţat şi înzestrat cu toate cele necesare cultului divin, fiind târnosit de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu pe data de 23 septembrie 2021. Începând cu anul 2013, director al Seminarului „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia este părintele prof. dr. Eugen Pintea.

Share