Liturghie arhierească în parohia Aiud II, cu prilejul centenarului protopopiatului Aiud

Cu ocazia centenarului Protopopiatului Ortodox Aiud și a primei comunități parohiale din municipiu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Aiud, prilej cu care a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a XXI-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă Pilda semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Aiud II, cu ocazia serbării centenarului primei comunități ortodoxe din municipiu. Începând cu ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, la Altarul căreia slujesc părintele protopop Ioan Bogdan și părintele Mihai Ciurtin. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul „Sfinții Trei Ierarhi” al bisericii parohiale, coordonat cu măiestrie de către doamna prof. Ana Scriban.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Pretindem că suntem creștini, dar nu este întru totul adevărat atâta vreme cât nu ne schimbăm, atâta vreme cât Hristos nu trăiește în inimile noastre. Putem să avem tone de religie, dar să nu avem niciun gram de mântuire, dacă nu Îl urmăm pe Hristos, dacă nu facem inima noastră cămară de recepție pentru El. În acest timp asistăm cu durere la o pervertire în masă a omenirii. De ce? Pentru că Hristos nu este ascultat, legea Evangheliei Sale este respinsă și numele lui Dumnezeu este disprețuit. Datori suntem să ne străduim ca inima noastră să fie pământul cel bun și fertil. Să ne străduim ca în ea să locuiască Hristos. Atunci viața noastră se va umple de bucurie senină și de savoarea cerului, căci «unde este Hristos, acolo este Paradisul», cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur”.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a oferit doamnei Oana Badea, primarul municipiului Aiud, Ordinul „Credință și Unire”, în semn de apreciere pentru slujirea rodnică și folositoare a Bisericii lui Hristos. Totodată, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare, membrii Consiliului Parohial, membrele Comitetului Parohial și membrii Corului „Sfinții Trei Ierarhi” au primit din partea Ierarhului nostru Diplome de aleasă cinstire. De asemenea, la Sfânta Liturghie a luat parte președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel.

Prezența Întâistătătorului Eparhiei noastre în mijlocul credincioșilor aiudeni a marcat sfârșitul evenimentelor festive prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la înființarea primei Parohii Ortodoxe din localitate (actuala parohie Aiud II) și a Protopopiatului Ortodox Aiud. Manifestările au debutat vineri, 14 octombrie, odată cu sosirea la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a raclei cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, cinstit odor adus din protoieria Câmpina. Evenimentele festive au continuat sâmbătă, 15 octombrie. De la ora 14.00, cercetătorul științific Mircea-Gheorghe Abrudan a susținut conferința cu titlul „Reorganizarea Bisericii Ortodoxe din Transilvania”, iar de la ora 17.00, Grupul Psaltic „Tronos” al Patrarhiei Române, coordonat de arhid. Mihail Bucă, a susținut un concert de muzică bizantină și patriotică.

*

Restructurarea administrativ-teritorială și dinamizarea Ortodoxiei din orașul Aiud a fost posibilă abia după încheierea Primul Război Mondial și, totodată, după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Această reorganizare a fost înfăptuită în cadrul planului pus în aplicare de către Episcopul Nicolae Ivan al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, sub a cărei jurisdicție se afla comunitatea credincioșilor ortodocși din Aiud. Astfel, în anul 1922, la doar câteva luni după întronizarea în demnitatea de Chiriarh al Clujului, Episcopul Nicolae i-a trimis o scrisoare preotului Iosif Pop din Aiud, adresându-i-se astfel: „Stimate părinte, am înființat parohie la Aiud, unde sper să facem și scaun protopopesc. Aș dori să te institui administrator, dacă te-ai decide să te muți la Aiud”. În acest fel a luat ființă prima Parohie Ortodoxă din orașul Aiud și Protopopiatul Ortodox, în urmă cu un secol.

Prinos al dragostei creștinești, biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud a fost edificată între anii 1938-1957, prin strădania neobosită a protopopului Iosif Pop, parohul locului, grăind peste veacuri despre vrednicia și jertfelnicia credincioșilor ortodocși de pe aceste meleaguri. Începând din anul 1957, biserica a fost redată cultului divin, având loc, în timp, numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a interiorului și exteriorului locașului de închinare. Biserica a fost târnosită la data de 27 octombrie 1974 de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, în timpul slujirii parohului Ioan Oniga. Între anii 1990-2017, parohia Aiud II a fost păstorită de către părintele Emil Gâlea.

Share